Kako odabrati odgovarajuću četku za kosu?

Kako Odabrati Odgovarajucu cetku za Kosu

Odabir prave četke za kosu i njena pravilna upotreba, značajno doprinose u postizanju savršenog izgleda zdrave kose. Postoji toliko različitih vrsta četki za kosu, ali da li znate koja četka je za šta? Ili još bolje pitanje, da li koristite onu koja odgovara vašem tipu kose? Četku koju koristimo dok peremo kosu nema istu funkciju kao četka koju koristimo za stilizovanje suve kose. Češljanje kose doprinosi zdravlju kose i više nego što na prvi pogled pomislite. Pored raščešljavanja, ravnomerno raspoređuju prirodno ulje po koži glave, podstiču mikrocirkulaciju i zdrav rast jake i duge kose. Napravili smo mali vodič u nameri da vam pomognemo da odaberete pravu četku i na taj način smanjite lomljenje vlasi i druga mehanička oštećenja, a evo kakve četke i češljevi postoje…

Češljevi

Najbolje za: Raščešljavanje mokre kose i kovrdžave kose.

Češalj je idealan za češljanje mokre kose, jer je kosa tada naviše sklona pucanju. Razmak između svakog zubca određuje za koji je tip kose taj češalj namenjen. Češalj sa širokim zupcima je namenjen za bezbedno češljanje mokre kose i distribuciju balzama i maske ravnomerno po kosi. Ovo je posebno bitno za kovrdžavu kosu koja se ne češlja dok je suva. Češljevi poput Wet Brush Comb Detangler Pink će vam omogućiti da ravnomerno rasporedite proizvode po mokroj kosi, pre ispiranja. Ukoliko imate ravnu kosu, možete se odlučiti za gušći češalj, sa manje prostora između zubaca, ili za univerzalni češalj za sve tipove kose poput Wet Brush Detangling Comb Core Pro.

Cesljevi Blog post Numi

Češalj sa šiljkom na jednom kraju i veoma malo prostora između svakog zubca su idealni za zaglađivanje kose ili razdvajanje pramenova prilikom stilizovanja.

Četka za piling i masažu vlasišta

Cetka za piling i masazu vlasista numi

Najbolje za: Sve tipove kose.

Ove četke imaju jedinstveni dizajn, kako ne bi klizile iz mokrih dlanova. Ova vrsta četke olakšava ravnomerno nanošenje pilinga po koži glave, a istovremeno masira vlasište. Pospešuje mikrocirkulaciju i obezbeđuje zdraviju kožu glave. Stimuliše rast kose i poboljšava njen kvalitet, istovremeno pružajući opuštajući osećaj. Takođe uklanja višak nakupljenih proizvoda i sve izumrle ćelije kože, ukoliko ga koristite tokom pranja kose. Ovakav tip četke je savršen za upotrebu prilikom nanošenja tretmana ili ulja direktno u koren kose. Tangle Teezer The Scalp Exfoliator & Massager Lavender Lite ima strukturu sa dvostrukim zupcima i pruža istovremeno efikasan efekat pilinga i prijatnu masažu.p

Detangler četka

Najbolje za: Raščešljavanje mokre i suve kose.

Kosa je jako lomljiva dok je mokra, pa je bitno da koristite četku koja neće izazvati mehanička oštećenja. Detangler četke imaju ulogu da raščešljaju sve tipove zamršene kose, bez napora i bez oštećenja. One potpuno bezbolno i lako uklanjaju čvorove na mokroj i suvoj kosi. Pogodne su za prirodnu kosu, nadogradnju i perike. Zahvaljujući inovativnom dizajnu Wet Brush Pro Detangler je prilagođena svakom tipu kose, kako bi češljanje bilo bezbolno a krajevi zaštićeni od pucanja. Drška je dizajnirana tako da daje veću udobnost i kontrolu čak i kada su ruke mokre.

Detangler Cetka Numi Blog Post
Zahvaljujući mekanim, fleksibilnim zupcima lako prodire i u gustu kosu, ali postoje četke koje su posebno dizajnirane za češljanje veoma guste kose, poput Wet Brush Thick Hair Pro Detangler. Ove četke možete koristiti i na mokroj i na suvoj kosi ali se ne koriste u kombinaciji sa toplim aparatima za stilizovanje kose, s obzirom na materijal od kog su napravljene.

Paddle četka

Paddle Cetka Numi Blog Post

Njabolje za: Dugu i/ili ravnu kosu.

Kao što i sam naziv govori, ove četke imaju oblik koji podseća na veslo. Četvrtasto, prošireno jastuče omogućava da se zahvati veća površina kose, pa je idealna za sve one sa dugom kosom. Njena ravna, široka površina vam pruža veću kontrolu prilikom češljanja i pruža izuzetno glatke rezultate. Wet Brush Pro Paddle Detangler čini češljanje duge kose lakim i bez napora. Meki zubci nežno klize kroz zapetljane čvorove i uklanjaju ih bez oštećenja i kidanja vlasi. Ovu četku možete koristiti na mokroj i suvoj kosi, ali ne uz vruže aparate za stilizovanje. U zavisnosti od kog je materijala četka napravljena, određene Paddle četke možete koristiti prilikom feniranja, kako biste lakše i brže osušili kosu. Upravo takva je Moroccanoil Ceramic Paddle Brush, keramička četvrtasta četka za raščešljavanje kose i završno stilizovanje. Ravnomerno raspoređuje toplotu, što vam omogućava lakše i brže sušenje kose i povećava prirodan sjaj kose.

Okrugla četka

Najbolje za: Završno stilizovanje kose.

Zahvaljujući okruglim četkama, možete postici efekat kao iz salona. One su napravljene od materijala koji su otporni na toplotu i zbog toga su pogodne da se koriste prilikom sušenja i stilizovanja kose. Središnji deo četke u obliku cevi, propusta toplotu kako bi se kosa brže osušila i na taj način se smanjuje mogućnost od oštećenja. Ukoliko imate tanku kosu, koja je sklona pucanju, savetujemo da je stilizujete uz pomoć okruglih četki koje imaju mekane čekinje poput veprove dlake. Centralni deo Acca Kappa No Damage Brush Ceramic/Tourmaline Handle & 100% Boar Bristles četke je obloženo mešavinom keramike i turmalina koji omogućavaju da se toplota fena ravnomerno raspodeli bez oštećenja kose. Veprova dlaka vrhunskog kvaliteta, nežno klizi kroz kosu, pruža kosi zdrav i prirodan sjaj i suši je bez dehidratacije dlake.

Okrugla cetka Numi Blog Post
Dodatni savet: Postoji mnogo opcija kada su u pitanju okrugle četke za kosu, pa treba uzeti u obzir dve stvari prilikom izbora četke, a to su: dužina vaše kose i veličina talasa/ lokni koje želite da postignete. Tako na primer:

Kupasta četka

Najbolje za: Završno stilizovanje kose.

Sa ovom vrstom četke takođe možete postići salonske efekte kod kuće. Suši kosu i stvara talasaste pramenove koji se postepeno spuštaju niz dužinu kose, sve do krajeva. Ovaj oblik četke omogućiće vam da postignete svež, moderniji stil u odnosu na obične četke. Pojačani zupci i duža cev omogućavaju vam da zahvatite šire sekcije kose. Acca Kappa Wavy Cone Shaped Brush Ceramic/Tourmaline Handle & 100% Nylon je kupasta četka sa najlonskim iglicama, koje imaju zaobljene vrhove i otporne su na najviše temperature fena. Pogodna je za sve tipove kose i prilikom sušenja stvara lepše talase u odnosu na druge četke sa klasičnim cilindričnim oblikom.

Kupasta cetka Numi Blog Post

Četka sa ventilima

Cetka sa Ventilima Numi Blog Post
Najbolje za: Brže sušenje mokre kose. Inovativni dizajn sa otvorenim ventilima omogućava da toplota prolazi kroz četku, ubrzavajući vreme sušenja i na taj način smanjuje izlaganje vaše kose toploti. Njen specifičan dizajn omogućava vrućem vazduhu da nesmetano struji kroz sve slojeve kose i omogući brzo i efikasno feniranje dok češljate kosu. HH Simonsen Flex Air Brush je dizajnirana od strane danskih frizera za druge profesionalne firzere. Otporna je na toplotu do 240°C, skraćuje vreme sušenja i na taj način sprečava toplotna oštećenja kose.

Četka za sjaj kose

Najbolje za: Sve tipove kose. Zahvaljujući ovim četkama, povećajte prirodan sjaj kose. Inovativni dizajn ovih četki neguje kosu od korena do vrhova i olakšava raščešljavanje bez oštećenja kose. U isto vreme, ova vrsta četke ravnomerno raspoređuje prirodna ulja od korena do vrhova, kako bi kosa i koža glave bili zdravi i negovani. Kosa se vraća bujnost i prirodni sjaj. Wet Brush Epic Deluxe Shine Enhancer je upravo takva vrsta četke, u modernom dizajnu. Takođe je pogodna prilikom upotrebe suvih šampona za kosu. Smanjuje pojavu ispucalih krajeva i opadanje kose.

Mirišljave četke

Najbolje za: Sve tipove kose. Ovo su jedinstvene četke koje pored toga što raščešljavaju kosu bez oštećenja, imaju dodatni benefit a to je prelepi miris koji se zadržava u kosi. Četke imaju veliku fleksibilnost kako bis e prilagodile obliku glave, a miris se prenosi i zadržava u kosi prilikom češljanja. Color Us četke su mirišljave četke koje su dostupne u nekoliko mirisa poput lavande, ruže, jagode, limuna, manga i jasmina. Ima unapređena antibakterijska svojstva i napravljena je od materijala koji je otporan na koroziju. Specijalni dizajn četke sa otvorima za ventilaciju, omogućava brže sušenje kose. Ove četke poseduju sertifikat o kavalitetu i ne sadrže sastojke koji narušavaju zdravlje.
Mirisljave cetke Numi

Četka od veprove dlake

Najbolje za: Proređenu, slabu ili oštećenu kosu.

Upravo četke koje su napravljene od prirodnih materijala, najviše prijaju našoj kosi. Četke koje imaju zubce od mekane veprove dlake su idealne za sve tipove kose, a pogotovo za one koji imaju slabu kosu sklonu pucanju i opadanju. Veprova dlaka prija kosi, podstiče proizvodnju sebuma i pruža kosi prirodan sjaj. Gusta vlakna rasčešljavaju zamršene delove kose i pružaju prirodan volumen. Stimulišu cirkulaciju i utiču na rast i pravilnu negu kose. 

Cetka od Veprove dlake
Ibiza Hair Professional Round Boar Hair Brush B7 70mm ima veoma kvalitetne zubce sačinjene od veprove dlake, koji su ravnomerno raspoređeni na izuzetno dugoj, uskoj cevi. Prednost belih zubaca u odnosu na crne, jeste što beli zupci pružaju još intenzivniji sjaj kosi.Ibiza Hair Professional Round Boar Hair Brush B7 70mm ima veoma kvalitetne zubce sačinjene od veprove dlake, koji su ravnomerno raspoređeni na izuzetno dugoj, uskoj cevi. Prednost belih zubaca u odnosu na crne, jeste što beli zupci pružaju još intenzivniji sjaj kosi.

Četka sa sintetičkim zupcima

Cetka sa Sintetickim zupcima Numi Blog Post
Najbolje za: Gustu i ravnu kosu. Za pravilno tretiranje guste kose je bitan izbor četke, a takvom tipu kose najviše odgovara četka sa najlonskim zupcima. Oni najbolje prodiru u sve delove kose i uklanjaju sve čvorove i zamršene vlasi. Acca Kappa Airy No. 2 Brush Bi-Level Soft Nylon Pins je napravljena sa mekim zupcima od najlona različite dužine, koji su raspoređeni u dva nivoa. Nežno raspetljava i najzamršenije delove kose, dok fleksibilni trozubac ravnomerno raspoređuje pritisak na kožu glave. Zaobljeni vrhovi inovativnih, mekih zubaca nežno masiraju kožu glave i podstiču poboljšanje mikrocilkulacije vlasišta. Antistatička ručka je napravljena od karbonskih vlakana, a zaobljeni vrhovi od epoksi smole.

Četka sa drvenim zupcima

Najbolje za: Srednju do dugu kosu i kovrdžavu kosu. Četke koje imaju drvene zubce su pogodne za sve tipove kose ali posebno za osobe sa kovrdžavom kosom. Drveni zubci lako prodiru kroz kosu, dok zaobljeni vrh koji se nalaze na svakom drvenom zubcu nežno masira kožu glave.  Acca Kappa Pneumatic Beech Wood Oval Brush With Wooden Pins je četka sa drškom od bukve i drvenim zupcima. Ova četka od bukve je ručno obrađena i nikad nije lakirana. Korišćeni su samo prirodni materijali za njenu izradu.

Četka sa mešovitim zupcima

Najbolje za: Suvu i gustu kosu. Ova vrsta četki je izrađena sa kombinacijom sintetičkih i prirodnih zubaca. Pogodna je za češljanje svih tipova suve ili mokre kose. Preporučuje se kod suve kose jer ravnomerno raspoređuju prirodna ulja od korena do vrhova, kako bi kosa i koža glave bili zdravi i negovani. Na taj način kosa dobija prirodan sjaj i postaje mekana na dodir. Wet Brush Core Pro Shine Enhancer je dizajnirana da zaštiti prirodnu lepotu vase kose. Zupci su napravljeni od kombinacije njihovih IntelliFlex zubaca i 100% prave dlake divlje svinje. Zbog toga, češljanje kose je olakšano i ne dolazi do kidanja vlasi ili drugih oštećenja.
Cetka sa Drvenim zupcima Numi Blog Post
Okrugla cetka dodatni saveti Numi Blog Post

Najbolje četke za kosu na našem tržištu

U moru raznih brendova koji u svom asortimanu nude četke za kosu, na našem tržištu se izdvajaju među najboljima: Wet Brush, Tangle Teezer, Moroccanoil, Acca Kappa, Ibiza Hair i HH Simonsen. Ovi brendovi imaju zaista bogatu ponudu različitih oblika, veličina i namena četki za kosu, a prelepi i moderni dezeni će vam otežati odluku pri kupovini. Možete pronaći četke čija je osnova od različitih materijala. Ovo su neki od naših predloga različitih četki za kosu:
  • Plastična četkaWet Brush Go Green Detangler četka napravljena od plastike biljnog porekla i specijalno dizajnirana u obliku lista da omogući fleksibilno pomeranje zubaca, a drška je dizajnirana tako da daje veću udobnost i kontrolu čak i kada su ruke mokre.
  • Drvena četkaAcca Kappa Kotibé Wood Oval Brush with Boar Bristle & Nylon Monofilament– osnova četke i njena anatomska drška su napravljene od Kotiba drveta. Drvo je obrađeno ručno, posebnom tehnikom koja se kod ovog brenda čuva i prenosi kao nasleđe.
  • Keramička četkaMoroccanoil Ceramic Brush 35mm keramička četka koja ravnomerno raspoređuje toplotu, skraćuje vreme sušenja i povećava prirodan sjaj kose. Nakon što se zagreje fenom, neutrališe naboj pozitivnih jona u kosi, čineći da vaša kosa izgleda hidrirano, svilenkasto i sjajno.
Dodatni saveti za cesljanje kose Numi Blog Post
  • Drvena četka sa drškom od pluteIbiza Hair Professional Oval Boar Hair Flat Brush OC6 70mm je napravljena od mahagoni drveta a njena drška od plute je dizajnirana tako da spreči klizanje iz ruku. Svaki zubac ima mali otvor za vazduh na dnu jastučeta kako bi se sprečilo da četka čupa kosu.

Dodatni saveti za češljanje kose

  1. Počnite od krajeva – Pre nego što krenete češljanje gornjeg dela kose, prvo raščešljajte krajeve. Krajevi su uglavnom najzamršeniji deo i tu se stvaraju čvorići, pa ćete ukoliko raščešljate taj deo prvi, sprečiti kidanje kose.
  2. Češljajte kosu nežnim pokretima – Kako biste sprečili dodatna oštećenja, nemojte grubo vući četku kroz kosu. Pravite lagane i nežne pokrete i postepeno se pomerajte ka korenu kose.
  3. Ne kidajte prstima zamršene pramenove – Zamršene vlasi su sklone pucanju, pa ukoliko primetite čvoriće nemojte da ih kidate prstima već ih pažljivo očešljajte.
  4. Izbegavajte prekomerno češljanje – Iako je češljanje kose važno, nemojte preterivati u tome. Prekomerno češljanje može iziritirati kožu glave i oštetiti kosu.

Ukoliko želite detaljnije da saznate o Wet Brush četkama za kosu, pročitajte naš blog post Zašto su dobre Wet Brush četke za kosu? i saznajte po čemu se one razlikuju od drugih četki za kosu.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Корпа