Kako na pravilan način naneti proizvode?

Kako na pravilan način naneti proizvode za negu Kože?

Nega kože je postala glavna tema u poslednje vreme i stalno se pojavljuju novi proizvodi na tržištu. U moru tih proizvoda često ne znate koji proizvod da izaberete ili kako da ga koristite. Zbog porasta trenda kozmetičkih proizvoda, javljaju se mnoge nedoumice i pitanja. Glavno pitanje koje se provlači nakon kupovine, jeste „kako se ovo koristi?“. Mnogi od vas se pitaju da li su vam neophodni svi ti različiti proizvodi, koja je razlika i kako međusobno kombinovati aktivne sastojke.

Zbog brojnih pitanja koja se postavljaju svakodnevno, rešili smo da vam olakšamo muke i da vam objasnimo kako jedna rutina nege kože treba da izgleda, kako da izaberete pravi proizvod i u koje doba dana da ga koristite. Kako bismo vam dodatno olakšali, tu je i nekoliko naših predloga za proizvode koje biste trebali da probate. Ali pre nego što popričamo o proizvodima, najbitnije je da znate redosled kojim se proizvodi pravilno nanose kako bi dobili potpuni efekat. Pročitajte ovaj mali vodič gde se kriju odgovori na sva vaša pitanja.

Nega kože - Teme i Saveti (2023)

Pravilan redosled nanošenja proizvoda

Prvo pravilo kada primenjujete negu kože, jeste da prvo nanesete najlakše pa onda najteže proizvode.
Ovde govorimo o teksturi samih proizvoda. Razlog tome je što proizvodi sa lakšom teksturom ne mogu da prodru u proizvode teže teksture. Tako na primer ukoliko biste naneli serum preko hidratantne kreme, taj serum bi bio neefikasan. Isto tako ako biste naneli hidratantnu kremu preko ulja za lice, ta krema bi bila blokirana da pravilno hidrira kožu, što bi vremenom moglo dovesti do iritacije zaštitne barijere kože i suvoće. Da bi vaši proizvodi bili efikasni ne možete naneti proizvode na bazi ulja pre proizvoda na bazi vode, tako da je najbitnije za početak da znate kakav je sastav i tekstura proizvoda koje želite da koristite.

Da li znate kojim redosledom se pravilno nanose proizvodi? Sastavili smo mali vodič za kompletnu rutinu u 10 koraka, ali i za osnovnu, jednostavnu rutinu sa samo tri proizvoda.

Jednostavna rutina za početnike ne treba da sadrži svih 10 koraka. 

Nega Kože (Skin Care) u 10 Koraka (Novo 2023)

Kako biste došli jednog dana do kompletne rutine, potrebno je da ubacujete nove proizvode postepeno, kako biste navikli svoju koži i kako biste videli kako ona reaguje na nove proizvode. Na taj način ćete sprečiti pojavu većih iritacija i reakcija na koži.

Jednostavna,
početna rutina za negu kože podrazumeva:

 1. Sredstvo
  za čišćenje
 2. Hidratantni
  serum za lice
 3. Hidratantna
  krema (preporučljivo je da bude sa SPF zaštitnim faktorom za dnevnu
  varijantu)

Korak 1 i 2: Sredstvo za čišćenje lica

Koliko god proizvoda da koristite za negu kože, neće biti efikasno ukoliko pre nanošenja proizvoda ne očistite temeljno kožu lica. Da bi se svi aktivni sastojci pravilno apsorbovali, potrebno je da proizvode nanesete na čistu kožu, bez ulja i prljavštine. Postoje dve vrste sredstva za čišćenje lica, i neće škoditi ukoliko koristite oba kao prva dva koraka u vašoj rutini, ali možete da se odlučite i samo za jedan. 1.Sredstvo za čišćenje na bazi ulja – uklanja tragove šminke i druge nečistoće sa kože. Efikasno uklanja višak sebuma vodootpornu šminku i ostatke kreme za sunčanje. Uljana sredstva za čišćenje su nežna, hidriraju i omekšavaju kožu. Zbog svoje uljane baze, ovi proizvodi i neguju i čiste kožu u isto vreme, i ne izazivaju iritacije. Numi predlog:  Skin1004 Madagascar Centella Light Cleansing Oil.
Skin1004 Cleanser Centella Light Cleansing Oil
Cosrx Low pH Good Morning Gel Cleanser 150ml
2.Sredstvo za čišćenje na bazi vode – Nakon čišćenja, očistite lice ponovo. Ovaj put koristite sredstvo na bazi vode, koje će da ukloni sve naslage nakupljenog znoja i prljavštine. Uz dodatni korak čišćenja, bićete sigurni da su uklonjene sve nečistoće koje su promakle u prvom čišćenju. Jako je bitno da izaberete sredstva koja nisu previše jaka i koja ne isušuju kožu, već hidriraju i balansiraju vašu kožu. PH vrednost naše kože je između 4,7-5,7, i sredstvo za čišćenje lica ne treba da ne treba da bude sa većim pH brojem od toga. Numi predlog: CosRX Low pH Good Morning Gel Cleanser.

Korak 3: Tonik ili esencija

Ujutru i/ili uveče 1.Tonik za lice je nekada bio jako loš proizvod za kožu. To su bile tečnosti na bazi alkohola, koje su iritirale kožu lica. Vremenom se ovaj proizvod dosta usavršio i sada možete pronaći tonike na prirodnoj bazi, koji su prepuni hidratantnih sastojaka. Svakako na tržištu i dalje postoje tonici koji su prepuni alkohola, pa vam savetujemo da pažljivo birate i obratite pažnju na sastojke. Tonik pomaže u uklanjanju svih preostalih ostataka nečistoće, a istovremeno jača zaštitnu barijeru kože i balansira njen pH nivo. On takođe pomaže koži na taj način što otvara pore kako bi se efikasno apsorbovali proizvodi koji dolaze posle njega. Numi predlog: Isntree Green Tea Fresh Toner.
Green Tea Fresh Toner
Advanced Snail 96 Mucin Power Essence 100ml
2.Esencija se može koristiti umesto tonika u koraku 3. Ima dva bitna dejstva na vašu kožu, umiruje je dok je istovremeno leči. Esencije su tretmani na bazi vode koje su lagane i prepune hidratantnih, zaštitnih sastojaka i sastojaka za borbu protiv starenja.  Ubrzavaju obnovu ćelija. Kada je koža zdrava i dovoljno hidrirana, manje je podložna iritacijama i sposobnija je da apsorbuje hranjive materije. Numi predlog: CosRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence

Korak 4: Hidratantni serumi

Ujutru i/ ili uveče Ovaj korak mnogo vas smatra nepotrebnim i preskače ga, ali istina je da je ovo možda i najbitniji korak u rutini nege kože. Serum za lice ima veću koncentraciju aktivnih sastojaka od esencije. On sadrži aktivne sastojke koji ciljaju specifične probleme kože poput bora, podočnjaka, hiperpigmentacije i akni. Jako je važno da obratite pažnju na aktivne sastojke i da ispratite koji serum se može koristiti samo ujutru ili uveče, a koji serum slobodno možete nanositi dva puta dnevno. Numi predlog jutro: Laneige Radian-C Vitamin Spot Ampoule Numi predlog za veče: Origins Plantscription Multi-Powered Youth Serum

U tabeli ispod smo vam izdvojili serume po aktivnim sastojcima, kako bismo vam pojasnili koje serume možete koristiti samo uveče a koje i ujutru i uveče.
serumi i doba dana

Detaljnije o serumima i aktivnim sastojcima, pročitajte u priručniku Sve o Serumima za Lice – Ultimativni Priručnik 2023.

Korak 5: Kreme za predeo oko očiju

Ujutru i/ili uveče

Krema za okoloočno područje imaju lakšu teksturu od hidratantnih krema za lice, pa je važno da je nanesete pre kreme ili ulja (zapamtite, laki proizvodi idu prvi, a najteži na kraju). Ovaj korak je važan, ali nije obavezan. Ukoliko neko smatra da mu je dovoljno da nanese dobru hidratantu kremu i kremu sa zaštitnim faktorom, može ovaj korak da preskoči. Svakako, tekstura svih proizvoda nije ista i regija oko očiju ima tanju kožu u odnosu na ostatak lica, pa pripazite sa izborom krema kako biste izbegli moguće iritacije.

Ujutru: Preporučljivo je da nađete kremu za oči sa valjkastim aplikatorom na vrhu, jer će ta kuglica da vam pomogne u zadržavanju tečnosti u tzv. kesama ispod očiju. Ukoliko vaša krema nema takav aplikator, uvek postoji rešenje da kupite valjkasti roler za kožu i da sa njime masirate tu regiju nakon nanošenja kreme. Umesto kreme možete da koristite gel maske za okoloočno područje, koje su natopljene aktivnim sastojcima i brzo deluju na kožu. Dodatni savet je da ove kreme i gel jastučiće možete držati u frižideru pre aplikacije na kožu. Numi predlog: CosRX Advanced Snail Peptide Eye Cream
Uveče: Bez obzira na tip kože, većina ljudi misli da njihova noćna krema za regiju oko očiju, mora da sadrži neku vrstu retinola. To baš i nije tačno.
Advanced Snail Peptide Eye Cream 25ml Srbija Numi
Vaše područje oko očiju je delikatno i koža je tanja u odnosu na ostatak lica i izloženo je osipu i iritacijama. Mi preporučujemo da za ovu regiju koristite neku laganiju kremu. Retinol je svakako koristan, ali za celo lice ne samo za regiju oko očiju. Potrebna vam je krema koja će zaštititi vaše podočnjake i zaštititi bariju kože tokom noći. Numi predlog: Elizavecca Milky Piggy Hell-Pore Gold Hyaluronic Acid Eye Patch

Korak 6: Tretman protiv nesavršenosti

Spot Remover Anti Blemish Treatment Gel 10ml Origins Proizvodi Srbija
Ujutru ili uveče (preporučljivo) U idealnom slučaju, spot tretmane je najbolje primenjivati noću (bilo da se radi o bubuljicama, ožiljcima ili tamnim flekama), jer noću naše telo najaktivnije radi na obnovama. Ukoliko planirate da nanesete uveče neki tonik za borbu protiv akni ili retinol, onda je bolje da tretmane za nesavršenosti nanesete ujutru, kako ne biste iziritirali kožu od jednom. Kada nanesete ovaj tretman, obavezno ga tapkajte pre nego što nanesete hidratantnu kremu, kako bi tretman prodro u vašu kožu. Numi predlog: Origins Spot Remover Anti Blemish Treatment Gel

Korak 7: Hidratantna krema

Ujutru i uveče Kako biste zaključali sve prethodne korake, obavezno morate naneti sloj hidratantne kreme na lice. Uvek. Ove kreme ne samo da pružaju potrebnu hidrataciju i štite barijeru kože, već pomažu da se aktivni sastojci iz svih proizvoda koje ste naneli, zadrže unutar kože i budu delotvorni. Možete da koristite istu kremu ujutru i uveče. Ukoliko želite da preskočite ovaj korak, jedino rešenje je da koristite hidratantnu kremu sa SPF zaštitnim faktorom u završnom koraku. Pustite hidratantnu kremu da se dobro upije 5-10 minuta, ukoliko je šminka vaš sledeći korak. Numi predlog: CosRX Hyaluronic Acid Intensive Cream

Korak 8. Retinol

Uveče

Retinoidi su opšti naziv za sve derivate vitamina A, uključujući retinol. Ovaj sastojak ulazi u vašu kožu kako bi ubrzao obnavljanje ćelija, što dovodi do toga da vaša koža bude glatka, sveža i sa manje bora. Za sve dobre stvari je potrebno vreme, pa je tako i za potpune rezultate potrebno 4 do 6 meseci redovne upotrebe. Ali vredeće, vaše bore će biti primetno manje vidljive. Retinol pokreće proizvodnju kolagena i ćelijski piling.
Zašto smo ovaj korak naveli nakon hidratantne kreme?

Ukoliko do sada niste koristili retinol, savetujemo da počnete postepeno i to sa „sendvič“ metodom. To znači da nanosite proizvode sledećim redosledom: hidratantna krema-retinol-hidratantna krema. Svaki sloj ostavite da se dobro upije, pre nego što nanesete sledeći. Na ovaj način puštate kožu da se navikne na retinol, a ublažavate početni period prilagođavanja gde se mogu javiti ljuspice i osetljivost. Za početak nanesite jednu kap retinola na celo lice, jednom nedeljno u sklopu večernje rutine nege kože, zatim dva puta nedeljno tokom dve nedelje, pa tri noći nedeljno tokom tri nedelje. Na kraju dolazite do rutine gde nanosite retinol svake druge noći, na neodređeno vreme. Numi predlog: Elizavecca Milky Piggy Egf Elastic Retinol Cream
Korean Skincare Milky Piggy Egfelastic Retinol Cream Elizavecca

*Napomena: Ovaj korak preskočite ukoliko ste već naneli noćnu kremu sa retinolom, jer dupla količina neće učiniti rezultate brže vidljivim,a ni efikasnijim, već samo može izazvati upalu.

Korak 9: Ulje za lice

Ujutru i/ ili uveče

Ulja za lice su okluzivna, što znači da zaključavaju sve sastojke i vlažnost unutar kože. Samo po sebi, ulje ne hidrira kožu toliko dobro. Uloga ulja jeste da pomognu da se poveća efikasnost svih proizvoda koje ste do tada naneli na lice, a istovremeno ostavljaju kožu mekom i glatkom. Ulja su teža od krema i zbog toga je bitno  da ispoštujete ovaj redosled nanošenja slojeva na kožu. Dakle zapamtite, ulja uvek idu poslednja. Ona lako prodiru u hidratantne kreme, serume i tretmane, ali ni jedan proizvod ne može da prodre u ulje. I ne treba da mislite da su ulja namenjena samo za suvu kožu. Određena ulja poput šipka i jojobe imaju sposobnost da smanje preveliko lučenje sebuma, kod kože sklone aknama, dok ulja marule i aloje umiruju osetljivu i iritiranu kožu.

Korak 10: Krema sa SPF –om

Ujutru Ovde ne mislimo na kreme za sunčanje. Razlika između krema za sunčanje i hidratantne kreme sa SPF zaštitinim faktorom, jeste ta što ove hidratantne kreme pored zaštite pružaju i potrebnu negu koži. Ukoliko preskočite korak sa uljem, ova krema će dodatno doprineti nezi. Ukoliko ispratite sve korake i nanesete i ulje na kožu, ne brinite. Primarni zadatak ove kreme kao završnog koraka, jeste da zaštiti vašu kožu. Ova krema ima zadatak da bude „oklop“ od štetnih spoljašnjih uticaja. Savetujemo vam da uzmete kremu sa minimalnom SPF 30 zaštitom. Numi predlog: CosRX Aloe Soothing Sun Cream SPF50+ Pa+++
Aloe Soothing Sun Cream SPF50+ Pa+++ 50ml Numi Srbija

Od koliko koraka se sastoji vaša rutina? Da li koristite neke od ovih proizvoda? Podelite sa nama vašu rutinu dole u komentarima i vaše omiljene proizvode koje redovno koristite. Ukoliko imate pitanja, ne oklevajte da nas pitate. Vaš Numi tim.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Korpa