Sve o Serumima za Lice – ultimativni priručnik 2023

Sve o Serumima za Lice - ultimativni priručnik 2023

Da li želite da uključite serum za lice u svoju rutinu nege kože, ali niste sigurni kako na pravilan način to da uradite? Serumi za lice su postali jako popularni u poslednje vreme, ali ukoliko ih niste do sada koristili može vam biti teško da odaberete serum koji vama odgovara. Ali ne treba da brinete, jer smo mi spremili specijalni priručnik uz pomoć koga ćete saznati sve potrebne informacije o serumima za lice, zašto da ih koristite i u koje doba dana. Sigurni smo da ćete nakon ovog malog vodiča kupiti bar jedan serum i uvrstiti ga u svoju redovnu rutinu nege kože.

ŠTA JE SERUM ZA LICE

Ako želite da poboljšate svoju rutinu nege kože sa proizvodom koji nudi veću, efikasniju dozu aktivnih sastojaka od sredstva za čišćenje ili hidratantne kreme, potreban vam je serum za lice. Serumi su proizvodi tankog viskoziteta, koji sadrže koncentrisane količine aktivnih sastojaka. Zbog velike količine aktivnih molekula u sebi, serum za lice ima veći potencijal u prodiranju u dublje slojeve kože i efikasniji je. Zahvaljujući tome, rezultati su vidljivi nakon kraćeg vremenskog perioda. Formula ovih seruma nije puna sastojaka kao sredstvo za čišćenje ili hidratantna krema,ali ima moćnije aktivne supstance i zbog toga je efikasniji.

Kako se koristi serum za lice

Pošto je on lakši i brzo se upija, serum za lice nanosite nakon čišćenja lica. Možete ga naneti na lice i vrat. Jako je bitno da nakon seruma nanesete hidratantnu kremu, kako bi zaključala sve aktivne sastojke unutar vaše kože. Na taj način maksimizirate efekat seruma. Preporučuje se nanošenje hidratantne kreme sa SPF zaštitinim faktorom (tokom dana), pogotovo kod seruma koji u sebi sadrže određene sastojke, kao što su vitamin C. Naš savet je da kupite hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom, jer ona u isto vreme štiti i hrani kožu. Ne preporučujemo korišćenje klasične kreme za sunčanje, jer ovakve kreme samo štite kožu, ali ne sadrže ostale hranjive sastojke. Takođe mogu biti previse masne i začepiti pore na vašem licu. Neke serume možete nanositi dva puta dnevno, dok određene serume možete koristiti samo ujutru ili uveče.

Benefiti korišćenja seruma za lice

Prednosti korišćenja seruma za lice su brojne, a ovo su neke od najvažnijih:

 1. Brzo se upija u kožu – Serum za lice ima lakšu formulu za negu kože od hidratantne kreme. To mu omogućava da se lakše i brže upije u kožu. Zbog toga je serum za lice idealan prvi korak u procesu nanošenja više slojeva proizvoda za negu.
 2. Rešava probleme na koži – Zbog sastojaka koje sadrži, serum za lice se preporučuje osobama koje imaju probleme sa aknama ili masnom kožom. Nakon redovne upotrebe seruma, smanjiće seupalni procesi na koži, suvoća i crvenilo. Koža će biti sveža i hidrirana.
 3. Poboljšava izgled finih linija i bora – Neki serumi za lice sadrže sastojke poput retinola koji pomažu u smanjenju pojave finih linija i bora.
 4. Štite kožu od slobodnih radikala i budućih oštećenja – Uz pomoć sastojaka kao što su vitamin C, vitamin E, ferulna kiselina, zeleni čaj, resveratrol i astaksantin, pomažu u zaštiti kože od oksidativnog oštećenja ultraljubičastog (UV) svetla i zagađenja, što može dovesti do preranog starenja kože i pojave bora.
 5. Pruža vidljive rezultate u kratkom roku – Zahvaljujući većoj koncentraciji aktivnih sastojaka, serum za lice pruža vidljivije rezultate u poređenju sa drugim proizvodima za negu kože.

6. Ne ostavlja lepljiv trag na koži – Formula je jako lagana, brzo se upija i ne ostavlja lepljiv i masan trag na licu. Ne ostavlja težak osećaj na licu i ne zapušava pore.
7. Poboljšava teksturu kože – Serumi koji u sebi sadrže kolagen utiču na obnovu ćeija. Vaša koža će postati elastičnija, glatka i zategnuta.
8. Fleke, bubuljice i ožiljci su manje vidljivi – Uspostavlja se ravnoteža zaštitne barijere i reguliše se hiperpigmentacija zbog čega fleke i ožiljci postaju manje vidljivi. Serumi regulišu proizvodnju enzima, koji je odgovoran za proizvodnju melanina u koži.
9. Smanjuju se proširene pore – Veličina proširenih pora se smanjuje, što dovodi do manjeg broja mitisera i belih tačkica.
10. Smanjuju nadutost– Serumi koji su namenjeni okoloočnoj regiji smanjuju natečenost i suvoću kože, koja je u ovom području tanja i osetljivija.

VRSTE SERUMA ZA LICE

Važno je da znate da postoje različite vrste seruma i specifični sastojci koji rešavaju određene probleme na koži. Zbog toga, treba da znate koje probleme imate na koži. Postoje sledeće kategorije seruma za lice:

 1. Serumi protiv sterenja
 2. Serumi za poboljšavanje tena
 3. Hidratantni serumi
 4. Serumi za piling
 5. Serumi za osetljivu kožu i kožu sklonu aknama
Razne vrste seruma za lice

Serumi protiv starenja

Anti-aging serumi za lice mogu pomoći u sprečavanju ili smanjivanju pojave finih linija i bora. Podstiču obnavljanje kože i proizvodnju kolagena. Ova vrsta seruma često u sebi sadrži aktivne sastojke poput retinola (vitamin A) i niacinamida (vitamin B3). Formule sa retinolom će pomoći da se stimuliše obnova ćelija, koja počinje da se usporava kada uđete u svoje 30-e. Prema kliničkim studijama iz 2006. godine, koje su sprovedene na Univerzitetu u Mičigenu, redovna upotreba lokalnog vitamina A daje glatku kožu i smanjuje vidljivost bora. 

Serumi Protiv Starenja

Sa druge strane, niacinamid (vitamin B3) je višestruki sastojak koji pored anti-aging efekta ima brojne prednosti. On ima sposobnost da poveća proizvodnju dermalnog kolagena i proteina. Ovakve serume je bitno koristiti, jer kada navršite 30 godina, prirodna proizvodnja kolagena počinje da opada za 1% svake godine.

Serumi za poboljšavanje tena

Serumi Za Poboljsanje Tena

Serumi koji imaju funkciju da posvetljuju kožu su uglavnom puni antioksidanasa i drugih sastojaka, koji se bore protiv hiperpigmentacije i poboljšavaju tonus kože. Ključni sastojci u ovim serumina su askorbinska kiselina (vitamin C), glikolna kiselina, kojična kiselina, ferulna kiselina, ekstrakt pečuraka, koren sladića ili mlečne kiseline. Oni su napravljeni sa ciljem da kontrolišu pigmentaciju i smanjuju promenu boje na koži. Čist vitamin C nije stabilan sastojak i zbog potencijalne oksidacije ima kratak rok trajanja. Zbog toga se u formule seruma ubacuju stabilizovana jedinjenja vitamina C, koja koža lakše apsorbuje nego čist vitamin C. Dozvoljena doza ovog vitamina u kozmetičkim proizvodima je maksimalno 20%. Bitno je da je pakovanje ovih seruma u neprozirnim bočicama i da imaju airless pumpice koje onemogućavaju da serum bude izložen kiseoniku.

Takođe, u ovim serumima se može naci i niacinamid, koji takođe pomaže u smanjenju tamnih mrlja. Vitamin B3 je “klinički definisan” kao aktivni sastojak koji poboljšava neujednačen ton kože kroz izbeljivanje hiperpigmentacije i mrlja na koži. On dovodi do blistavijeg tena i svežeg izgleda.

Hidratantni serumi

Hidratantni Serumi

Hidratantni serumi najčešće sadrže hijaluronsku kiselinu, molekul koji fizički vezuje vodu u koži kako bi izgledala sveže, punije i mlađe. Ova kiselina ima sposobnost da zadrži vodu u količini 1000 puta svoje težine. Ovaj sastojak ima sposobnost da upije vodu iz svog okruženja, pa ovakav tip seruma možete naneti u kupatilu nakon toplog tuširanja. U suprotnom, hijaluronska kiselina može privući vlagu iz vaše kože, pa možete imati osećaj suve kože nakon toga.  Dok smo mladi, koža proizvodi mnogo hijaluronske kiseline i ona je vezana za kolagen, ali kako starimo gubimo kolagen i hijaluron nema za šta da se veže.  Serumi koji sadrže hijaluronsku kiselinu mogu privremeno da vežu vodu u površinskim slojevima kože, pa će koža izgledati hidrirano i sveže. Ovi serumi utiču i na smanjenje vidljivosti bora. Hidratantni serumi često sadrže vitamin B5 (poznatiji kao pantotenska kiselina), koji pomaže u hidrataciji kože. Ovi serumi se koriste u kombinaciji sa hidratantnim kremama koje se nanose na lice nakon hidratantnog seruma.

Kako biste uklonili naslage mrtvih ćelija sa površine vaše kože, preporučuje se redovna upotreba pilinga za lice. Postoje dve vrste pilinga: fizicki i hemijski. Fizički pilinzi su zrnasti i oni se koriste za ručno uklanjanje mrtvih ćelija sa površinskog sloja kože. Međutim, ovo može biti previse grubo za osobe koje imaju osetljivu kožu ili kožu sklonu aknama. Sa druge strane, hemijski piling je alternativa, koja se obično proizvodi u obliku seruma. Serumi koji služe kao piling sadrže u sebi alfa-hidroksi kiseline (AHA), beta-hidroksi kiseline (BHA) ili poli-hidroksi kiseline (PHA). Glikolna kiselina ili popularna AHA kiselina tretira kožu na površinskom nivou i uklanja naslage mrtvih ćelija. Ova kiselina dobijena od šećerne trske može da prodre u gornje slojeve kože i ostavlja kožu glatkom, sa ujednačenom teksturom, bojom i tonom. Salicilna kiselina ili popularna BHA kiselina ima ulogu da očisti pore od mitisera, fleka i drugih nečistoća. PHA ima slične efekte kao AHA kiselina, ali su nežnije. Ukoliko imate osetljivu kožu, isprobajte serume koje sadrže PHA.

Serumi i piling za Lice

Serumi za osetljivu kožu i kožu sklonu aknama

Serumi Za Osetljivu Kozu

Serumi protiv akni često sadrže salicilnu kiselinu ili slične biljne derivate. Salicilna kiselina je liposolubilna kiselina iz grupe beta-hidroksi kiselina. Ona ima antiseptičko dejstvo. Neki od glavnih uzroka za pojavu akni su začepljene pore, povećana proizvodnja sebuma i bakterije.

Serum sa salicilnom kiselinom, zahvaljujući svojim višestrukim delovanjem, utiče na pojavu akni. Njeno eksfolijativno dejstvo uklanja mrtve ćeije sa površine kože, a rastvorivost u lipidima omogućava da očisti kanale lojnih žlezda u dubljim slojevima kože. Serumi koji sadrže niacinamid (oblik vitamina B3), koji ima umirujući i hidratantan efekat, u kombinaciji sa drugim aktivnim sastojcima, smanjuju iritacije i crvenilo.

KADA SE KORISTI SERUM ZA LICE

Serumi se međusobno razlikuju po svom sastavu, pa se tako razlikuje i doba dana kada ih treba nanositi na kožu. Da li ćete serum koristiti u jutarnjoj ili večernjoj rutini nege kože, zavisi isključivo od aktivnih sastojaka koji se nalaze u tom serumu.

Dnevni serumi

U dnevne serume spadaju serumi koji u sebi sadrže vitamin C. Preporučujemo da ovakve serume nanosite u sklopu jutarnje rutine nege kože. Pošto je vitamin C antioksidant, on će zaštititi vašu kožu od slobodnih radikala (nestabilnih atoma koji mogu da oštete ćelije kože) i drugih zagađivača dok ste napolju.

Nakon seruma, obavezno je nanošenje hidratantne kreme za lice sa SPF zaštitnim faktorom. Ova kombinacija proizvoda će zaštititi vašu kožu od fotooštećenja i sprečiti prevremene znake starosti i pojavu tamnih mrlja. Kada birate serume koji u sebi sadrže vitamin C, savetujemo da birate proizvode u neprozirnom pakovanju i sa airless pumpicom. Ukoliko je vitamin C izložen sunčevoj svetlosti i kiseoniku, serum može oksidirati, promeniti boju, postati tamniji i izgubiti svoje dejstvo.

Dnevni Serumi

Noćni serumi

Noćni serumi su serumi koje treba nanositi isključivo kao deo noćne rutine nege kože. U ovu kategoriju spadaju serumi koji u sebi sadrže retinol. Poput vitamina C, retinol je aktivni sastojak koji vašu kožu čini posebno osetljivom na sunčevu svetlost. Zbog toga se preporučuje da ga koristite isključivo noću, ali ukoliko se odlučite da ga nanesete u toku dana, krema sa SPF zaštitom je neizostavna! Serumi sa kiselinama, koji služe kao hemijski piling za lice, su takođe deo noćne rutine. Kiseline poput AHA, BHA i PHA, povećavaju osetljivost vaše kože na UV zračenje. Zbog toga je važno da ako koristite serume ovog tipa uveče, obavezno nanesete SPF kremu ujutu, kako biste sprečili oštećenja.

Serumi koji se mogu koristiti i ujutru i uveče

Serumi koji se mogu koristiti i ujutru i uveče

U ovu kategoriju spadaju serumi koji sadrže hijaluronsku kiselinu, i mogu se koristiti za dodatnu hidrataciju i ujutru i uveče. Prilikom nanošenja ovih seruma, jako je bitno okruženje u kom se nalazite. Ukoliko je klima previse suva, hijaluronska kiselina može izvući vlagu iz vaše kože, a ne iz vazduha.

U tom slučaju, vaša koža će biti suva. Još jedan aktivan sastojak koji možete koristiti u bilo koje doba dana jeste niacinamid. Serumi sa nijacinamidom su bezbedni za korišćenje i ujutru i uveče, jer ne čini vašu kožu fotosenzitivnom. Ovaj aktivni sastojak je kompatibilan da se koristi uz bilo koji drugi sastojak osim sa vitaminom C, pa izbegavajte da koristite ta dva sastojka u isto vreme.

KAKO ODABRATI PRAVI SERUM ZA LICE

Pre nego što odaberete serum koji ćete da koristite u svojoj rutini nege kože, morate da znate osnovne informacije o svojoj koži.

Tip kože

Jako je važno da znate koji je vaš tip kože. Ukoliko imate suvu kožu, ne treba da koristite serume koji će je dodatno isušiti.

 • Suva koža – Koristite serume koji imaju ulogu hidratora. To su serumi koji sadrže ceramide ili hijaluronsku kiselinu, koji poput cementa na koži sprečavaju gubitak vode. Serum sa vitaminom E će zaštititi ćelije kože od oksidativnog oštećenja, dok serum sa glikolnom kiselinom nežno uklanja mrtve ćelije.
 • Masna koža – Preporučuje se upotreba seruma sa salicilnom kiselinom, koja reguliše količinu lučenja sebuma i čisti zapušene pore.
KAKO ODABRATI PRAVI SERUM ZA LICE
 • Normalna koža – U ovom slučaju izaberite serum na bazi glikolne kiseline, koja će zadržati vlagu u vašoj koži i sprečiti prevremeno starenje.

Problemi sa kožom

Ukoliko znate koje probleme na vašoj koži želite da rešite, bice vam lakše da izaberete serum za lice.

 • Hiperpigmentacija i fleke – Serumi sa antioksidansima poput vitamina C i ekstrakta semena grožđa, pomažu u zaštiti od oštećenja od sunca i bore se protiv znakova starenja.
 • Dehidrirana koža – Aktivni sastojci poput hijaluronske kiseline će vam pružiti dubinsku hidrataciju i spečiti gubitak prirodne vlažnosti kože.
 • Crvenilo i osetljiva koža – Anti-inflamatorna sredstva, uključujući cink, arniku i zlatnicu, smiruju crvenilo i sprečavaju da se upali koža gde su oštećene ćelije.
 • Akne – Serumi na bazi retinola su idealne ukoliko imate kožu sklonu aknama. Takođe, retinol pomaže u borbi protiv finih linija i bora.
 • Proširene pore – Koristite serume sa salicilnom kiselinom, jer uklanjaju sve nečistoće koje se nakupe u vašim porama.

Starosno doba

Serumi i Starosno doba
 • Dvadesete godine – Koža u ovoj deceniji života je elastična, mladalačka i ima prirodan sjaj. Tonus kože je odličan, a nivo vlažnosti u koži je najveći i potrebno je koristiti serume koji će to stanje održavati. Od 25-te godine javljaju se prvi znaci medicinskog starenja kože. Od tog perioda je potrebno koristiti hidratantne serume i one koje sadrže antioksidante. Ti serumi će vam pomoći da neutrališete prve znake starenja. To su serumi koji sadrže aloe vere, hijaluronsku kiselinu, vitamine A i C. Ukoliko vam je koža masna ili imate probleme sa aknama u ovom periodu života, koristite lagane vodene serume na bazi niacinamida (vitamina B3), koji kontroliše lučenje sebuma. Ukoliko rešite da uvedete serum sa retinolom, uvodite ga postepeno i u manjoj koncentraciji.
 • Tridesete godine – U ovim godinama se javljaju prvi izazovi sa borbom protiv starenja kože. Bore postaju vidljivije, a koža manje elastična. Koža postaje sklona hiperpigmentaciji, a može biti suvlja ili masnija u odnosu na prethodnu deceniju. U ovim godinama treba da pređete na jače serume, koji sadrže veće procente aktivnih sastojaka kao što su hijaluronska kiselina (za jutarnju negu), kolagen (protiv opuštanja kože) i vitamin C (za borbu protiv hiperpigmentacije). U ovim godinama se savetuje da krenete sa upotrebom seruma sa retinolom, koji je efikasan u borbi protiv bora.
 • Četrdesete godine – U zrelim godinama je jako važno da se izabere odgovarajući serum za lice. U četrdesetim godinama, proizvodnja kolagena i elastina se znatno smanjuje. Nazolabijalne i okoloočne bore postaju izraženije, tonus kože je opušten, a koža postaje dosta suvlja. U ovom periodu je neizostavno koristiti serum sa retinolom, koji je jedini aktivan sastojak sa klinički dokazanim dejstvom protiv bora. Takođe, predlažemo serume sa jačom koncentracijom peptida, a posebno argireline, koji efikasno deluju na mimičke bore.
 • Pedesete godine – U ovim godinama, znakovi starenja kože su prilično izraženi. Serume koje u ovom period treba da koristite jesu oni koji će uticati na poboljšanje teksture kože, čvrstine i smanjenje vidljivosti postojećih bora. To su serumi na bazi retinola, peptida, mlečnih kiselina biljaka, kalcijuma, ceramida itd.

UVOĐENJE SERUMA ZA LICE U RUTINU

Kad uvodite serume za lice, vodite računa i uzmite u obzir sledeće savete:

 • Uvodite ih postepeno

Kao i svaki drugi novi proizvod za negu kože, koji počnete da koristite, počnite sa manjim količinama. Na taj način ćete videti kako vaša koža reaguje, a u isto vreme ćete sprečiti neželjene reakcije i promene na koži. Tako na primer kada počnete da koristite vitamin C, nanosite ga svaki drugi dan pre nego što pređete na svakodnevnu upotrebu. Kod seruma sa retinolom budite posebno obazrivi. Najbolje je da u početku koristite neki sa manjim procentom retinola u sebi. Nanesite ga jednom u dve nedelje, zatim jednom nedeljno, pa posle toga povećajte broj upotreba na nedeljnom nivou. Isto važi za serume koji služe kao hemijski piling. Retinol u početku možete naneti i „sendvič“ metodom: sloj hidratantne kreme, serum sa retinolom, hidratantna krema.

Uvodjenje Seruma Za Lice
 • Vodite računa o mešanju

 Pazite koje aktivne sastojke mešate. Uverite se da ne kombinujete aktivne sastojke koji potencionalno mogu izazvati negativne reakcije. Na primer, kada koristite vitamin C, nikako ne bi trebalo da ga mešate sa kiselinama za piling kao što su AHA i BHA. Niacinamid je kompatibilan sa većinom aktivnih sastojaka, ali ne i sa vitaminom C, pa izbegavajte i ovu kombinaciju. Ovakve kombinacije seruma nikako ne treba da nanosite zajedno u slojevima, već ih koristite u različito doba dana (ujutru i uveče) ili naizmenično, različitim danima.

 • Serum se nanosi nakon čišćenja a pre hidratacije

Samo ukoliko očistite vaše lice pre nanošenja seruma, serum može da ima potpuno dejstvo. Ukoliko vam je lice čisto i izbalansirano, serum efikasno prodire u kožu i obavlja svoju funkciju, bilo da se radi o pilingu, hidrataciji ili posvetljivanju flekica. Hranljiva hidratantna krema će zaključati sve aktivne sastojke u koži, pa je neizostavan korak nakon seruma. Nakon određenih seruma je obavezno naneti sloj hidratantne kreme sa SPF zaštitiom.

PREPORUKE SERUMA ZA LICE

Na današnjem tržištu možete pronaći bezbroj seruma za lice, od brojnih proizvođača, pa vam izbor pravog seruma može biti pravi izazov. Ovo su Numi preporuke seruma za lice, koje smo izdvojili iz našeg asortimana:

Ovaj serum obnavlja oštećenu kožu, reguliše balans vlažnosti i ulja. Jača barijeru i umiruje kožu, pružajući joj zdrav izgled. Prodire u dublje slojeve kože i pruža dubinsku hidrataciju.

Tip kože: Pogodan za sve tipove kože.

Glavni sastojak: Centella Asiatica (Gotu Kola) Ekstrakt 100% sa Madagaskara (sastojak prirodnog porekla).

Upotreba: Ovaj serum možete koristiti i ujutru i uveče. Nakon čišćenja, nanesite dve do tri kapi na lice, i nežno utapkajte.

Skin 1004 Madagascar Centella Ampoule
Laneige Radian C Vitamin Spot Ampoule

Serum sa snažnim antioksidativnim efektom, pomaže u uklanjanju tamnih fleka i pruža blistav ten. Ovaj serum sadrži visok sadržaj vitamina C, koji vaša koža upija dubinski i nakon toga je koža primetno sjajnija, a flekice su manje vidljive. Sadrži vodenu formulu koja nije lepljiva i ima veću sposobnost upijanja.
Tip kože: Pogodan je za sve tipove kože.
Glavni sastojak: Vitamin C
Upotreba: Nakon čišćenja, nanesite 2-3 pipete na celo lice u sklopu jutarnje rutine. Nakon toga obavezno nanesite SPF hidratantnu kremu.

Retinol je izetno osetljiv na svetlost i vazduh, zbog toga je ovaj serum spakovan u kapsule. Retinol u ovim kapsulama je 76% jači od nekapsuliranog retinola i pruža svoj pun potencijal koži. Uz pomoć ovog seruma, linije i bore su vidljivo smanjene, a tekstura i tonus kože znatno poboljšani. Formula je obogaćena kombinacijom retinola, koji smanjuje znake starosti, i ceramida koji zadržava vlažnost u koži. Ne sadrže konzervanse i mirise.

Tip kože: Pogodan je za sve tipove kože, posebno se preporučuje zreloj koži.

Elizabeth Arden Ceramide Retinol Capsules Line Erasing Night Serum 30 Komada

Glavni sastojak: Retinol i ceramidi.

Upotreba: Svaka kapsula je namenjena za jednokratnu upotrebu. Slomite vrh kapsule i nanesite serum na lice, a nakon toga nanesite hidratantnu kremu. Preporučuje se za večernju negu lica.

Snail Bee ultimate Serum

Ovaj nežni serum je idealan za problematičnu i osetljivu kožu lica. Uklanja nesavršenosti, posvetljuje hiperpigmentaciju i stimuliše regeneraciju ćelija kože. Formula je obogaćena filtratom puževe sluzi, pčelinjim otrovom, ekstraktom čajevca i vodom iz listova biljke čaja, koji dodatno umiruju kožu. Ovaj serum takođe sadrži niacinamid i adenozin, koji pružaju blistavu završnicu i umanjuju vidljivost bora i finih linija. Efikasan je u borbi protiv akni. Formula je blaga, bez mirisa i isparljivog alkohola i ima blago kiseli pH, sličan našoj koži.

Tip kože: Pogodan je za sve tipove kože, a pogotovo osobama sa osetljivom kožom.

Glavni sastojak: Filtrat puževe sluzi i niacinamid (B3).

Upotreba: Ovaj serum možete nanositi dva puta dnevno, ujutru i uveče. Ukoliko koristite vitamin C u sklopu jutarnje rutine, izbegavajte nanošenje ovog seruma ujutru. U tom slučaju ga nanesite samo uveče.

Ovaj serum je odličan ukoliko želite da dubinski nahranite kožu. Serum je obogaćen vitaminom A, adenozinom i peptidima. Efikasno smanjuje crvenilo i trenutno hidrira. Jača zaštitnu barijeru naše kože i odličan je kao priprema lica pre šminke. Poboljšava ukupnu elastičnost kože i umanjuje znake starenja.

Tip kože: Pogodan je za sve tipove kože.

Glavni sastojak: Vitamin A i peptidi.

Upotreba: Ovaj serum možete nanositi dva puta dnevno, ujutru i uveče, na očišćenu kožu.

Isntree Tw-Real Bifida Ampoule Numi Srbija

Serum sa kolagenom koji dubinski hrani, popunjava bore i obnavlja kožu. Kako koža stari, ona gubi svoje prirodne proteine i proizvodi manje kolagena. Ovaj serum vam pomaže da to nadoknadite, kako bi koža bila zategnuta i blistava. Njegova formula je obogaćena sa 88% bifida fermetiranog lizata, koji učvršćuje kožu, omekšava bore, vraća elastičnost i sprečava da koža izgleda umorno. Dermatološki testirana formula je pogodna za osetljivu kožu.

Tip kože: Pogodan je za sve tipove kože, a pogotovo za osetljivu kožu.

Glavni sastojak: Kolagen, peptidi i sastojci prirodnog porekla.

Upotreba: Ovaj serum možete nanositi dva puta dnevno, ujutru i uveče, na očišćenu kožu.

Ovaj serum je formulisan sa 3 vrste hijaluronske kiseline koje dubinski hidriraju kožu i pomažu joj da zadrži svoju vlažnost. Takođe, sadrži pro vitamin B5 koji poboljšava elastičnost kože. Ovaj serum smanjuje dehidrataciju kože i osećaj zategnutosti. Stvara zaštitnu barijeru, kako bi se sva vlažnost zadržala unutar kože.

Tip kože: Pogodan je za osobe koje imaju suvu ili dehidriranu kožu.

Glavni sastojak: Hijaluronska kiselina, vitamin B5

Upotreba: Ovaj serum možete naneti dva puta dnevno, ujutru i uveče, na očišćenu kožu. Nakon njega obavezno nanesite hidratantnu kremu za lice.

Cosrx Hydrium Triple Hyaluronic Moisture Ampoule 40ml

DODATNI SAVETI – KAKO IZVUĆI MAKSIMUM IZ SERUMA

1. Manje je više – Izbegavajte da nanosite velike količine seruma od jednom, jer oni sadrže moćne sastojke. Ukoliko nanesete previše seruma na lice, može se javiti iritacija ili crvenilo.

2. Prvo očistite kožu – Ukoliko ne očistite lice pre nanošenja seruma, aktivni sastojci neće prodreti u dublje slojeve kože i neće biti efikasni. U tom slučaju aktivni sastojci će se zalepiti za prljavštinu i naslage mrtve kože.

3. Koristite vodu za pranje lica sobne temperature – Ukoliko se umivate sa vrućom vodom, to može učiniti da se vaša koža znoji. To ograničava apsorpciju. Sa druge strane, hladna voda može zatvoriti pore i tako blokirati da serum deluje. Dakle, uvek koristite mlaku vodu prilikom pranja lica.

4. Nanosite serume na vlažnu kožu – Ako imate suvu kožu, serum nanosite dok je koža vlažna, jer vlaga olakšava prodiranje. U slučaju da imate osetljivu kožu i ostavite je da se osuši pre nanošenja seruma, to može usporiti prodiranje seruma, što će verovatno dovesti do iritacije i crvenila.

DODATNA PITANJA I ODGOVORI

 • Koje je idealno doba za početak korišćenja seruma?

Idealna starosta dob za početak upotrebe seruma bi bila kasne 20-te i rane 30-te. Tada se javljaju prvi znaci starenja kože i serume počinjete da koristite preventivno. Serumi sadrže aktivne sastojke koji utiču na metabolizam ćelija. Pošto su njihove formule veoma koncetrovane, ne treba koristiti agresivne serume dok je koža jako mlada. Možete nastaviti da koristite serume do 50+ godina.

 • Koliko je vremena potrebno da se vide rezultati?

Vreme za postizanje vidljivih rezultata zavisi od seruma do seruma. U idealnom slučaju, potrebno je između 4-6 nedelja redovne upotrebe da se vide prvi rezultati.

 • Koja je razlika između seruma za lice i ulja za lice?

Serumi su na bazi vode i sadrže veću koncentraciju aktivnih sastojaka u sebi. Zahvaljujući tome, imaju mogućnost da prodiru dublje u kožu i brže se upijaju. Sa druge strane, ulja za lice deluju na površini kože kako bi zadržali vlažnost.

Koja je razlika između seruma za lice i ulja za lice?
 • Kako se uvodi više različitih seruma u rutinu nege kože?

Postepeno. Ukoliko želite da uvedete više različitih seruma u rutinu nege kože, savetujemo da napravite razmak od bar dve nedelje između prvog nanošenja različitih seruma. To znači da u početku nanosite serum jednom nedeljno, a zatim dva puta nedeljno, pa na kraju više puta nedeljno u zavisnosti od vašin potreba. Kada prođe dve do tri nedelje od nanošenja prvog seruma, možete da ubacite u rutinu novi serum, istim tempom kao prethodni (dakle prvo jednom nedeljno, pa postepeno povećavate)

 • Šta je čišćenje ili “puring” efekat nakon uvođenja novih proizvoda?

Ukoliko vam se dogodi da ste počeli da koristite prvi put neki serum, i koža vam ima reakciju kao da vam se stanje pogoršalo u odnosu na početno, to je normalno. To je process koji se zove “pročišćavanje” ili “puring”. To se odnosi na pojavu akni, mitisera ili pojačano lučenje sebuma, nakon što ste počeli da koristite nov proizvod za negu kože, koji ubrzavaju proces obnove ćelija. U tom procesu dolazi do oslobađanja svih nečistoća, koje se nalaze ispod površine kože. Dakle sve što izađe odjednom, kada ste počeli da koristite serume za lice, pojavilo bi se svakako u narednom periodu, ali postepeno. Ovaj proces je izazvan aktivnim sastojcima koji se nalaze u serumu i traje u zavisnosti od toga šta se i u kojoj količini nalazi u dubljim slojevima vaše kože. Može trajati nekoliko nedelja, nakon čega bi vaša koža počela izgledati sve bolje i bolje. Ovaj proces je individualan i ne prolaze svi kroz njega. To sve zavisi od vaše kože i šta se nalazi u dubljim slojevima.  Nakon ovog procesa vas čeka zdrava i lepa koža. Svakako, ako primetite neke veće promene na koži, pojačane senzacije u vidu peckanja ili osetljivosti obavezno prestanite sa upotrebom novog seruma i posavetujte se sa dermatologom.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Корпа