Kako koristiti Niacinamid: Saveti za najbolje rezultate

Kako koristiti Niacinamid: Saveti za najbolje rezultate

Aktivni sastojci su glavna tema kada se priča o nezi kože, a jedan od sastojaka koji se izdvajaju po popularnosti je definitivno niacinamid. Niacinamid je oblik vitamina B3, koji ima mnogobrojne benefite za kožu. Pored proizvoda za negu kože, ovaj sastojak je čest u formulama šampona i balzama za kosu. Pogodan je skoro za sve tipove kose i kože. Da biste ga koristili u svojoj rutini, bitno je da se prvo informišete kako da ga korisite na pravilan način, sa čim možete da ga kombinujete i koje su moguće nuspojave. U ovom blog postu podeličemo sa vama savete koje su stručnjaci dali kada se radi o upotrebi niacinamida.

Šta je niacinamid?

Niacinamid, poznat i kao nikotinamid, i on je kao što smo već spomenuli oblik vitamina B3. On se može pronaći u hrani, ali i u raznim kozmetičkim proizvodima. Spada u vrstu vitamin koji su značajni za zdravlje i izgled kože. Tačnije, bez ovog vitamina ne bismo mogli normalno da funkcionišemo, jer je on uključen u mnoge važne ćelijske funcije kože. Upravo zbog tih brojnih prednosti koje ima za kožu, nalazi se formulama mnogobrojnih krema i seruma za lice. Ima antioksidativna dejstva i ključnu ulogu u jačanju zaštitne barijere kože.

Sta je Niacinamid

Smanjuje vidljivost proširenih pora, povećava elastičnost i reguliše proizvodnju prirodnih ulja-sebuma. Utiče na nivo vlažnosti tako što povećava proizvodnju ceramida. Takođe niacinamid poseduje anti-inflamatorna svojsva, koja pomažu u ublažavanju problema kao što su akne ili rozecea.

Pored brojnih benefita za kožu, niacinamid nam je neophodan kako bi celo telo funkcionisalo na pravilan način. Unošenje ovog vitamina kroz hranu, omogućava da se ona transformiše u energiju u našem telu. Naše telo ima takve hemijske osobine da nema sposobnost da skladišti ovaj vitamin. S obzirom koliko je bitan za normalno ćelijsko funkcionisanje, neophodno je da ga dodatno unesemo putem proizvoda za negu kože. U suprotnom, naše telo neće imati dovoljnu količinu i neće imati veliki uticaj na lice i telo. Pozitivna svojstva niacinamida će se smanjiti, ali dobra stvar je da se i malim ali redovnim količinama vidi njegovo pozitivno dejstvo na kožu.

Da li je niacinamid isto što i niacin?

Niacinamid i niacin su oblici vitamina B3, iako deluju slično to su dva različita sastojka. Razlika je pre svega u hemijskom sastavu i dejstvu koje imaju na kožu. Stručnjaci smatraju da je niacin nestabilan i da izaziva iritacije na koži, dok je niacinamid dosta laganiji i ne izaziva nelagodnosti na koži. Ukoliko se javi peckanje ili crvenilo, to može biti: Ukoliko dođe do promene u PH vrednosti, niacinamid pređe u niacin, prevelika koncentracija, ili reakcija zbog preosetljive kože.

Koje su prednosti korišćenja niacinamida za kožu?

1. Sprečava akne

Svi znamo koliko je teško negovati problematičnu kožu, ali niacinamid je odličan za kožu sklonu aknama jer ne masti kožu. On smanjuje proizvodnju sebuma, što pomaže u sprečavanju pojave akni i smanjuje masno sijanje lica. Kreme koje sadrže niacinamid će vam takođe pomoći epidermu da apsorbuje i zadrži vlažnost. Serumi imaju veću koncentraciju aktivnih sastojaka, pa su serumi sa niacinamidom efikasniji u kontrolisanju lučenje sebuma i smanjenju proširenih pora. Takođe niacinamid poseduje anti-inflamatorna svojstva, zahvaljujući kojima uspešno leči probleme sa kožom kao što su akne i ekcem.

2. Jača zaštitnu barijeru kože

Ovo je jako korisno za osobe sa osetljivom kožom. Za razliku od nekih agresivnih krema, hidratantne kreme sa niacinamidom neće izazvati iritacije i crvenilo. Ojačaće zaštitnu barijeru, omogućava ćelijskom procesu da normalno funkcioniše i sprečiti uticaj loših faktora na kožu. Na taj način se koža manje suši, ne stvaraju se ljuspice i iritacije.
Sprecava akne
Jaca Zastitnu Barijeru Koze

3. Smanjuje neujednačenu pigmentaciju

Uspešno se bori protiv hiperpigmentacije tako što blokira prenos pigmenata iz ćelije koje proizvode pigmente (melanocit) do ćelija kože na površini. Deluje na pojavu hipermentiranih mrlja, delujući na proces koji dovodi do proizvodnje i melanina i pigmenata.  Niacinamid pomaže da se ujednači ton kože, posebno kod onih koji pate od rozacee ili preterane pigmentacije.

4. Sprečava gubitak vlažnosti

Kozmetični proizvodi sa niacinamidom uspešno smanjuju gubitak vode iz epiderma (spoljašnji sloj kože), tako što povećava ceramide i proteine koji se nalaze u slojevima kože. Zahvaljujući niacinamidu, vidljivo su usporeni znaci starenja na duži rok.

5. Smanjuje vidljivost podočnjaka

Ovaj aktivni sastojak uspešno posvetljuje tamne fleke. Podočnjaci su tamne fleke koje dobijamo zbog manjka sna, ukoliko dođe do pucanja kapilara ili ako se nagomilaju toksini u tom području. Kako je koža u tom delu lica tanja, podočnjaci su izraženi i vidljivi. Niacinamid deluje tako što povećava količinu kolagena. Na taj način se pojačava debljina i koža se zateže, pa su podočnjaci manje vidljivi. Za ovo područje su dovoljne kreme koje sadrže 2-5% niacinamida, a vreme potrebno da vide efekti zavisi od uzroka podočnjaka.

6. Povećava elastičnost

Redovnom upotrebom niacinamida, poboljšava se kvalitet elastina u koži. Zbog toga se koža lakše i brže vraća u prvobitno stanje i sprečava se stvaranje finih linija i bora. Dovoljno je da kreme sadrže 5% ovog aktivnog sastojka da bi se poboljšala elastičnost i da se smanje oštećenja kože.

Kada koristiti niacinamid?

Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask 60ml
Niacinamid možete da koristite i ujutru i uveče. S obzirom da se dobro slaže sa većinom drugih aktivnih sastojaka, možete ih kombinovati u redovnoj rutini nege kože. Niacinamid može doprineti tokom dana u zaštiti kože od sunca, pa je odličan u kombinaciji sa kremama sa SPF faktorom, zato što sprečava upalne procese koje izaziva UV zračenje. Za noćnu rutinu, predlažemo neku laganu kremu sa niacinamidom kao što je CosRX Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask. Ova hidratantna maska se može koristiti kao noćna maska ili kao lagana dnevna krema. Pored niacinamida, sadrži ekstrakt pirinča, hijaluronsku kiselinu i betain. Zahvaljujući ovim sastojcima,  hidrira i obnavlja kožu, sprečava dehidrataciju, uklanja suvu kožu i smanjuje fleke i pigmentaciju.

Kako koristiti niacinamid?

Kako biste izbegli neželjene efekte, neophodno je da vodite računa o koncentraciji. Način nanošenja zavisi od toga u kom obliku nanosite niacinamid na kožu.

Ukoliko koristite kremu za lice sa niacinamidom, ne razlikuje se mnogo u odnosu na druge kreme:

1. Očistite lice – ovaj korak je neizostavan. Jako je važno da pre nanošenja bilo kog proizvoda, očistite lice, uklonite sve naslage prljavštine i mrtvih ćelija i otvorite pore kako bi aktivni sastojci prodrli dublje u kožu.

2. Nanesite proizvode – ukoliko nanosite neke tonike i serume za lice u sklopu svoje redovne rutine, nanesite ih pre kreme. 3. Namažite kremu – Nanesite kremu sa niacinamidom na celo lice. Zapamtite da je uvek bolje da krenete sa manjom količinom kako ne biste preterali. Kružnim pokretima, utrljajte kremu kako bi se brže upila. Kreme sa niacinamidom su lagane, lako se upijaju i ne ostavljaju masan trag. 4. SPF – Ovaj korak nije obavezan, ali mi savetujemo da nanosite hidratante kreme sa spf faktorom tokom cele godine, a pogotovo leti. Naša preporuka za hidratantnu kremu sa niacinamidom jeste Origins GinZing Ultra Hydrating Energy Boosting Cream. Hidratantna i izuzetno bogata krema koja pored niacinamida sadrži ekstrakt ginsenga , napravljena je da pomogne izrazito suvoj, umornoj i koži bez sjaja pružajući joj istovremenu neophodnu vlažnost i negu u narednih 72h. Ukoliko koristite serum sa niacinamidom: Serumi sa niacinamidom su takođe lagani proizvodi i koriste se kao dodatna nega. Preporučuje se da ga koristi kada želite da rešite određeni problem sa kožom, poput crvenila, ali i kao dodatna nega zbog svih benefita koje ima na kožu.
Ginzing Ultra Hydrating Energy Boosting Cream 50ml Origins Proizvodi
Snail Bee ultimate Serum
 1. Očistite lice – ovaj korak je neizostavan. Jako je važno da pre nanošenja bilo kog proizvoda, očistite lice, uklonite sve naslage prljavštine i mrtvih ćelija i otvorite pore kako bi aktivni sastojci prodrli dublje u kožu.
 2. Osušite kožu – nežnim okretima utapkajte vodu peškirom.
 3. Tonirajte kožu – nanesite lagani tonik na lice.
 4. Nanesite serum sa niacinamidom – Bitno je da serum nanesete nakon tonika a pre kreme za hidrataciju.
 5. Hidrirajte lice – Nanesite hidratantnu kremu za lice. Ovaj korak je obavezan nakon seruma, kako biste zaključali sve aktivne satojke unutar kože.
Naša preporuka je da isprobate Benton Snail Bee Ultimate Serum, koji pored niacinamida sadrži puževu sluz i pčelinji otrov. Ovi sastojci umiruju kožu, smanjuju crvenilo i nepravilnosti, imaju antibakterijsko svojstvo i ublažavaju znake starenja. *Dodatni savet: obratite paznju na aktivne sastojke drugih proizvoda koje koristite u rutini nege kože. Obratite pažnju da li ti aktivni sastojci mogu da se kombinuju sa niacinamidom. Preporuka je da koristite u kombinaciji sa hidratantnom kremom koja sadrži hijaluronsku kiselinu.

Sa čim sme da se kombinuje niacinamid?

Mnogo je važno da obratite pažnju na aktivne sastojke svih proizvoda koje koristite u jednoj rutini nege kože. Kako biste izbegli neželjene efekte na licu, crvenila i iritacije, obratite pažnju sa čim sme da se kombinuje niacinamid. Evo spiska nekih najčešćih kombinacija, sa kojim sastojcima smete da koristite niacinamid:

Retinol i niacinamid – Ovo je odlična kombinacija jer daje mnogo brže rezultate. Retinol može imati jače reakcije na koži, pa će dejstvo niacinamida da umiri moguće pojave crvenila i iritacija.

Salicilna kiselina i niacinamid – Ovo je česta kombinacija u proizvodima za borbu protiv akni. Niacinamid ima sposobnost da smanji lučenje sebuma, a salicilna kiselina da rastvori višak ulja. Na taj način pore su očišćenje i smanjuje se mogućnost pojave bubuljica. Tu kombinaciju možete pronaći u CosRX AHA 7 Whitehead Power Liquid toneru za čišćenje pora. AHA kiseline i niacinamid – Protivupalni efekti niacinamida i njegova sposobnost da jača kožnu barijeru su odlični u kombinaciji sa proizvodima sa alfa-hidroksi kiselinama. Hemijski pilinzi imaju potencijal da izazovu iritacije, koje će niacinamid da spreči neželjena dejstva. Takođe piling sa AHA kiselinom uklanja mrtve ćelije kože koje bi inače sprečile niacinamid da prodre u dublje slojeve kože.
AHA 7 Whitehead Power Liquid 100ml Online Prodaja
Advanced Snail Peptide Eye Cream 25ml
Hijaluronska kiselina i niacinamid – Ovo je vrlo česta kombinacija, s obzirom da hijaluronska kiselina privlači vlažnost a niacinamid omogućava koži da je zadrži. Često će se naći u proizvodima za suvu i dehidriranu kožu. Peptidi i niacinamid – Oba ova sastojka imaju funkciju da povećaju elastičnost i poboljšaju tonus kože. Kada se koriste u kombinaciji, pojačavaju dejstvo i daju brže rezultate. Ovu kombinaciju možete pronaci u CosRX Advanced Snail Peptide Eye Cream. Ova krema dubinski hrani i bori se protiv 4 znaka starenja okoloočnog područja (tamni kolutovi, izražene bore, opuštene i suve kože).

Sa čim ne sme da se kombinuje niacinamid?

Mišljenja stručnjaka su podeljena kada se radi o ovoj temi, ali većina njih smatra da ne treba kombinovati niacinamid (BHA kiselina) sa vitaminom C. Smatraju da ova kombinacija stvara kompleks koji neutrališe efikasnost oba sastojka i da nema smisla kombinovati ih zajedno. Takođe smatraju da kombinovanje ova dva sastojka reaguju tako što formiraju supstancu (nikotinsku kiselinu) koja izaziva crvenilo kože. Što je kiselija pH vrednost proizvoda koji se kombinuje sa niacinamidom, to se niacinamid brže može pretvoriti u niacin. Zbog toga naglašavaju da ukoliko koristite ova dva aktivna sastojka zajedno, uvek napravite pauzu od 15 minuta od nanošenja jednog sastojka pa drugog.
Druga grupa ljudi smatra da su današnje formule tokoliko napredovale da imate proizvode gde će se ova dva sastojka naći zajedno. Oni ističu da su oba ova sastojka efikasna za smanjenje fleka i hiperpigmentacije i da će njihovo dejstvo zajedno samo to da pojača.

Korisni saveti za upotrebu niacinamida

 1. Pre upotrebe novog proizvoda, obavezno pročitajte njegov sastav kako bi ste bili sigurni da sadrži optimalnu koncentraciju niacinamida, što je između 2% i 5%.
 2. Uvek počnite sa manjom količinom pa postepeno dodajte još ukoliko je to potrebno. Posebno budite pažljivi sa količinom ukoliko imate osetljivu kožu.
 3. Bezbedan je za korišćenje i u jutarnjoj i u večernjoj rutini nege kože, ali obavezno očistite lice pre nego što nanesete ostale proizvode.
 4. Redvna upotreba je ključna da bi se videli rezultati. Budite strpljivi i doslednji u korišćenju.
 5. Ukoliko koristite serum sa niacinamidom, uvek sačekajte par minuta pre nego što nanesete ostale proizvode, kako biste bili sigurni da se serum potpuno upio u kožu.
 6. Niacinamid je pogodan za sve tipove kože, pa čak i za osetljivu, ali ukoliko primetite bilo kakve reakcije i iritacije, prekinite sa upotrebom i obratite se dermatologu.

Niacinamid za kosu

Redken Extreme Lenght Triple Action 250ml
Spomenuli smo na početku da se ovaj sastojak sve češće nalazi i u proizvodima za negu kose. Ima gotovo neutralnu pH vrednost i nema kiselu bazu, pa ne izaziva iritacije i crvenilo. Niacinamid je odličan za jačanje barijere kože, a to se odnosi i na kožu glave. Preparati za kosu koji sadrže ovaj sastojak, pomažu u obnavljanju površine kože, sprečavaju gubitak vode i prekomernu suvoću. Redken Extreme Length Triple Action Treatment Hair Mask je maska za kosu koja ima najjači Redkenov kompleks za negu dužine kose. Ovaj tretman pored niacinamida sadrži visokokvalitetne sastojke poput biotina i ricinusovog ulja, koji stimulišu rast i jačaju snagu kose.

Saznajte koji sve aktivni sastojci imaju pozitivno dejstvo kako na kožu tako i na kosu, u našem blog postu 7 Sastojaka za negu kože koje će voleti i vaša kosa.

Da li kosristite niacinamid u svojoj redovnoj rutini? Da li primećujete rezultate na vašoj koži ili kosi? Napišite nam vaše iskustvo u komentarima.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Корпа