Da li smemo da koristimo Retinol i Vitamin C zajedno?

Da-li-smemo-da koristimo-Retinol-i-Vitamin-C-zajedno?
Retinol Niacinamid Uvodni Deo

Glavna tema u svetu nege kože jesu aktivni sastojci, koji obećavaju neverovatne rezultate i poboljšavaju izgled kože. Jedni od najpopularnijih su retinol i vitamin C. Sigurno ste čuli za njih i za njihovu sposobnost da smanjuju tamne fleke i vidljivost bora, ali mnogi od vas postavljaju važna pitanja: Koji su benefiti ovih sastojaka za kožu? Kako se koriste pravilno? I ono najvažnije pitanje, da li ova dva sastojka možemo da koristimo zajedno?

U daljem tekstu vam otkrivamo sve detalje i bitne informacije koje se tiču Retinola i vitamina C. Ovi sastojci mogu izazvati neke neželjene reakcije na koži ukoliko se ne koriste pravilno. Savetujemo vam da pročitate ovaj naš blog post do kraja i da počnete da koristite proizvode sa ovim sastojcima na pravilan način, kako biste postigli najbolje rezultate za vašu kožu. Pored toga otkrivamo odgovor na najvažnije pitanje, da li mogu da se koriste zajedno?

RETINOL

Šta je retinol?

Retinol je oblik vitamina A, koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, ali se često može naci i kao glavni sastojak u proizvodima za negu kože. Retinol se često meša sa retinoidima, ali on je zapravo vrsta retinoida. Retinoidi mogu da se nađu u dva različita oblika: 

– Retinoična kiselina ( koja se izdaje samo na recept);

– Retinol (koji je dostupan u slobodnoj prodaji);

Retinol je postao jako popularan u proizvodima za negu kože zbog svojih mnogobrajnih benefita. Obnavlja ćelije kože, stimuliše proizvodnju kolagena boreći se protiv slobodnih radikala i smanjuje vidljivost bora, finih linija i pora. Podstiče mlađe i zdravije ćelije da prodru kroz slojeve kože i na taj način obnavlja kožu. Ima sposobnost da zgušnjava dermis, dublji sloj kože, i na taj način poboljšava hiperpigmentaciju, cirkulaciju i ukupnu teksturu kože. Takođe, pomaže u smanjenju upala i reguliše proizvodnju sebuma, pa su proizvodi sa retinolom odlični za osobe sa masnom kožom sklonom aknama. Retinol se može naci u kremama, gelovima, losionima i serumima.

Kako retinol deluje na kožu?

 • Povećava proizvodnju ćelija (proliferacija)
 • Sprečava začepljenje pora
 • Uklanja mrtve ćelije
 • Povećava proizvodnju kolagena
 • Smanjuje vidljivost bora i finih linija
 • Smanjuje prekomerno lučenje sebuma

Koliko je retinolu potrebno da deluje na kožu?

Retinol počinje da deluje u vašim ćelijama čim ga nanesete i vaša koža ga apsorbuje, ali je potrebno da prođe nekoliko nedelja pre nego što primetite vidljive rezultate. Pre nego što se poboljša izgled vaše kože, može se desiti da u nekom trenutku koža izgleda lošije, ali to je posledica pilagođavanja kože novom režimu. Naravno, ukoliko se pojave nuspojave čim krenete da koristite retinol, prekinite sa upotrebom i obratite se dermatologu.

Šta sve leči retinol?

Retinol vam može pomoći kod sledećih problema sa kožom:

1. Akne – Akne su čest problem kod osoba sa masnom kožom. Kada se nakupe mrtve ćelije ili višak sebuma, pore se zapuše i dolazi do pojave mitisera, belih tačaka ili drugih vrsta bubuljica. Retinol deluje na kožu tako što sprečava prekomerno lučenje sebuma i zapušavanje pora. Kada počnete da koristite retinol, u prvih nekoliko nedelja postoji mogućnost da ćete i dalje imati bubuljice, ali koža mora da prođe kroz proces čišćenja tj da izbaci sve nečistoće na površinu. Nakon toga ćete imati blistavu i čistu kožu.

Korean Skincare Milky Piggy Egfelastic Retinol Cream Elizavecca
2. Ožiljci od akni – Ovi ožiljci nastaju kao rezultat povreda i upala. Javljaju se u vidu ružičastih, crvenih ili tamnih mrlja na koži. Mogu se pojaviti kako vaše akne krenu da zarastaju i traju i do nekoliko nedelja. Takođe nepravilno ophođenje i stiskanje bubuljica može uzrokovati povredu kože i na taj način ostaviti trajne ožiljke. Proizvodi sa retinolom pomažu da se smanje otoci i upale koje se javljaju sa bubuljicama i sprečavaju dalja izbijanja. Retinol može pomoći u uklanjanju blažih ožiljaka od akni, ali ne može ukloniti ozbiljne ožiljke koji su urezani u kožu ili izdignuti na površini. Elizavecca Milky Piggy Egf Elastic Retinol Cream sadrži visoku koncentraciju elastina, retinola i EGF-a, zahvaljujući kojima pruža izuzetne rezultate u poboljšanju elastičnosti i čvrstoće kože. Pogodna za osobe koje imaju problematičnu kožu sklonu aknama ili neujednačenom tonu kože.

3. Melazma – Melazma je jedan od uobičajenih poremećaja kože koji dovodi do pojave tamnih fleka. Tamne fleke ili hiperpigmentacija se mogu javiti kao posledica oštećenja kože od sunca, izlaganja svetlosti i toploti ili određenim hormonskim dizbalansima. Ukoliko uočite tamno smeđe ili plavo-sive fleke na licu, vratu ili rukama, to što vidite je nakupljen melanin. On daje boju vašoj koži (pigment). Neki dermatolozi ističu da retinol ublažava ove fleke i smanjuje njihovu vidljivost. Ukoliko imate previše ovih fleka i zabrinuti ste za njih, najbolje je da posetite dermatologa koji će vas uputiti kako da se ophodite prema vašoj koži.

4. Velike pore – Pore su otvori na površini vaše kože kroz koji prolaze dlake i ulja po telu. Kada se ove pore zapuše mrtvim ćelijama ili nakupljenim sebumom, pore postaju veće i uočljivije. 

Retinol deluje tako što povećava proizvodnju ćelija, koža postaje deblja i sprečava zapušenost pora. Origins Plantscription Retinol Night Cream Alpine Flower krema koja pomaže proizvodnji prirodnih proteina, kako bi koža bila zategnuta i blistava. 5. Psorijaza – Psorijaza je kožni poremećaj. Dobija se upalom koja uzrokuje da nove ćelije kože rastu prebrzo. Nove ćelije se gomilaju, stvaraju gust, ljuskav osip koji je ružičaste ili crvene boje. Lokalni retinol smanjuje upale i usporava rast ćelija, što može pomoći kod osipa. Kako retinol može da izazove iritacije na određenoj koži, posavetujte se sa dermatologom u kojoj kombinaciji da koristite retinol za lečenje ovog problema.
Plantscription Retinol Night Moisturizer With Alpine Flower 30ml Origins Proizvodi Originalni
6. Strije – Strije su ožiljci koji nastaju kao posledica rastezanja kože, ekstremnog gubitka težine ili brzog rasta mišića. Strije su najpre ružičaste, crvene ili ljubičaste, a zatim postepeno izblede sve dok ne postanu beličaste. Proizvodi sa retinolom vam mogu pomoći u rešavanju ovog problema i smanjiti vidljivost strija. Ukoliko su vam se strije pojavile u trudnoći, posavetujte se sa lekarom koliko je bezbedno da koristite retinol u trudnoći ili tokom dojenja. 7. Bore – Kako starimo, ćelije se sporije dele. Srednji sloj kože počinje da se tanji i postaje mu teže da zadrži vlažnost. Koža ima sve manje elastina i kolagena i znakovi starenja postaju vidljivi. Upotrebom retinola, podstičete proizvodnju kolagena i vaša koža će biti elastičnija. Smanjiće se vidljivost bora i finih linija, ali budite strpljivi ovaj proces može da potraje i do par meseci redovne upotrebe retinola. Laneige Perfect Renew Youth Retinol Pro okoloočna krema sadrži visok procenat čistog retinola, koji smanjuje dubinu i površinu bora. Rezultati će početi da se primećuju već nakon prve dve nedelje korišćenja.
Laneige Perfect Renew Youth Retinol Pro 30ml Prodaja Srbija

Kako se koristi retinol?

Pre nego što prvi put isprobate retinol, nanesite malu količinu proizvoda sa retinolom na kožu, npr iza ušiju. Sačekajte dva, tri dana da vidite da li ima negativnih reakcije na koži. Ukoliko se ne pojavi crvenilo ili svrabom, možete bezbedno koristiti retinol u svojoj rutini nege kože. Koristite ga isključivo kao deo noćne rutine. Za početak očistite kožu nežnim sredstvom za čišćenje lica i osušite je (utapkajte vodu peškirom, nikako ne trljajte kožu). Nanesite retinol u tankom sloju na celo lice, ali izbegavajte područje oko usana, nosa i očiju.

Trebalo bi da koristite dozu veličine zrna graška. U početku nanesite retinol jednom u dve nedelje, zatim jednom nedeljno. Nakon što vam se koža malo navikne, koristite retinol svako drugo veče. Nakon retinola obavezno nanesite laganu, hidratantnu kremu koja vam neće zapušiti pore.

Dodatni savet: Ukoliko prvi put koristite retinol, savetujemo da primenite sendvič metodu (Hidratantna krema- retinol- hidratantna krema). Sve u tankim slojevima.

Koji su mogući neželjeni efekti retinola?

Neželjeni efekti su obično privremeni i traju dok se koža ne navikne na retinol, a to mogu biti:

 • Suva i iziritirana koža
 • Svrab ili peckanje
 • Crvenilo i osip kao ljuspice kože
 • Opekotine od sunca

Saveti kako da smanjite mogućnost pojave neželjenih efekata:

 • Koristite samo jedan proizvod sa retinolom istovremeno
 • Koristite retinol svaki drugi dan, a ne svaki dan
 • Sačekajte 30 minuta nakon pranja lica, pa tek onda nanesite proizvod sa retinolom
 • Izbegavajte upotrebu retinola ukoliko imate oštećenu kožu, opekotine od sunca ili druge iritacije na koži
 • Koristite redovno kreme sa SPF zaštitom
 • Nanosite hidratantne kreme nakon proizvoda sa retinolom

Sa čim je dobro da se kombinuje retinol?

Retinol i hijaluronska kiselina su odlična kombinacija. Hijaluronska kiselina je hidrator koji deluje tako što sprečava isparavanje vode iz kože. Umiruje i hidrira kožu, što može pomoći u suzbijanju iritacija koje retinol može izazvati. Retinol možete kombinovati i sa niacinamidom. Niacinamid je derivat vitamina B3 koji takođe sprečava pojavu akni i znakova starenja kože. Ova kombinacija sastojaka može da spreči neželjene efekte retinola.

VITAMIN C

Šta je Vitamin C?

Sta Sve Leci Vitamin C Numi Blog

Vitamin C, takođe poznat i kao askorbinska kiselina, je hranljiva materija rastvorljiva u vodi koja ima važnu ulogu u održavanju zdravlja našeg tela i kože. Ovaj vitamin je moćni antioksidans, koji štiti i brani našu kožu tako što neutralizuje slobodne radikale i bori se protiv oštećenja kože izazvanih sunčevim zracima i drugim spoljnim faktorima. On uklanja sve visoko reaktivne molekule, koji oštećuju i opterećuju kožu. Njegova antioksidativna svojstva pomažu u prirodnom regenerativnom procesu kože. Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena. Bez kolagena koža nema čvrstinu i elastičnost. Ovaj vitamin ima još mnogo drugih benefita na kožu kao što su posvetljivanje tamnih fleka, ujednačavanje tena, smanjenje vidljivosti bora i finih linija. 

Zbog njegovih izvanrednih umirujučih svojstava, ovaj sastojak je idealan za proizvode za osetljivu kožu. Često se može pronaći kao glavni sastojak u sredstvima za čišćenje lica, serumima, uljima i hidratantnim kremama.

Kako Vitamin C deluje na kožu?

 • Povećava proizvodnju kolagena
 • Smanjuje hiperpigmentaciju
 • Ublažava znake starenja
 • Štiti kožu od oštećenja od sunca
 • Pospešuje zarastanje rana
 • Doprinosi hidrataciji kože
 • Umiruje iritacije i crvenila

Koliko je potrebno Vitaminu C da deluje na kožu?

Lokalni vitamin C se apsorbuje direktno u najviše slojeve kože, omogućavajući mu da odmah počne da deluje. Čim koža upije ovaj sastojak, koža se zaglađuje, smanjuju se fine linije i koža je zaštićena od slobodnih radikala. Iako ovaj sastojak odmah deluje unutar vaše kože, potrebno je da prođe malo vremena i da redovno koristite vitamin C, poželjno je jednom ili dva puta dnevno, da bi se rezultati videli i na površini vaše kože. Manje od 3% vitamina C prolazi kroz naše pore prilikom nanošenja kozmetičkih proizvoda, tako da će biti potrebno više vremena kako bi se naša koža potpuno oporavila i regenerisala.

Šta sve leči Vitamin C?

1. Gubitak elastičnosti – Elastičnost i čvrstoća kože se gubi vremenom zato što se prirodna proizvodnja kolagena smanjuje. Kolagen je sastavni deo naše kose, kože, mišića i tetiva. Kako starimo, proizvodnja kolagena se usporava, što dovodi do opuštanja kože. Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena i elastina u telu, a kada se unosi lokalno on pospešuje njegovu proizvodnju i sprečava prevremene znake starosti.

2. Tamne fleke – Hiperpigmentacija je uobičajeno stanje koje karakteriše pojavu tamnih mrlja na koži. Uzrok tome može biti prekomerno izlaganje sunčevim štetnim UV zracima i drugim faktorima iz okoline. Iako je bezopasna, hiperigmentacija dovodi do neujednačenog tena, a vitamin C vam može pomoci u sprečavanju ovog problema. 

Laneige Radian C Vitamin Spot Ampoule
On pomaže u proizvodnji tirozinaze, enzima koji pomaže u proizvodnji melanina i na taj način sprečava hiperpigmentaciju. Vitamin C nema uticaj na prirodnu boju kože i neće je posvetliti, već deluje samo na abnormalne naslage melanina i ujednačava ton kože. Laneige Radian-C Vitamin Spot Ampoule sadrži niacinamid i 17,6% vitamina C u svojoj formuli. Efikasno smanjuje manje nepravilnosti na koži i smanjuje tamne fleke na koži.
Goodal Green Tangerine Vita C Blog Post
3. Opuštena koža – Kako starimo, kolagen ne samo da se sporije proizvodi nego se i gubi. Pojavljuju se bore i sitne linije na koži kao snaci starenja. Lokalni vitamin C učvršćuje kolagensku strukturu, koja omogućava da lice izgleda zategnuto. Podstiče regeneraciju i stvaranje novih proteina, što sprečava opuštanje kože. 4. Oštećenja od sunca – Prekomerno izlaganje suncu oštećuje kožu na više načina. Oštećenja od sunca prouzrokuju molekule poznate kao slobodni radikali. Slobodni radikali su nestabilni i traže druge atome od kojih mogu da ukradu to šta im fali, a to značajno šteti koži. Antioksidanti štite zdrave ćelije kože i dopunjuju slobodne radikale sa elektornom koji im fali i čini ih bezopasnim po našu kožu. Oštećenja od sunca uključuju bore, opuštenu kožu, neujednačen ten i teksturu, crvenilo kože i popucale kapilare. Vitamin C kao moćni antioksidant, intenzivno štiti kožu od ovih oštećenja i umiruje crvenila i iritacije. Za svakodnevno umirivanje kože predlažemo Goodal Green Tangerine Vita C Dark Spot Serum Sheet Mask masku za jednokratnu upotrebu sa vitaminom C, koja hidrira i vraća koži blistavost.
5. Rane i opekotine – Ukoliko vam rane sporo zarastaju, to može biti simptom nedostatka vitamina C. Vitamin C ima ključnu ulogu u obnavljanju i regeneraciji tkiva zbog svojih antiinflamatornih svojstava i svoje sposobnosti da proizvede komponente vezivnog tkiva (kolagen). Uz ovaj vitamin rane zarastaju na zdrav način, uz smanjen rizik od upala, infekcija i ožiljaka. 6. Gubitak vlažnosti – Bez dovoljno hidratacije, epidermis (gornji sloj kože) počinje da se suši što dovodi do svraba i perutanja kože. Vitamin C ima važnu ulogu u formiranju najudaljenijeg sloja kože. Na taj način se poboljšava sposobnost kože da zadrži vlažnost unutar svojih slojeva. Koža usana je tanja u odnosu na neke druge delove lica i njoj je potrebna hidratacija i nega. Laneige Lip Sleeping Mask Ex je idealan tretman za svakodnevnu zaštitu i hidrataciju usana. Tokom noći oporavlja suvu i ostećenu kožu usana bez teškog i masnog osećaja.
Laneige Lip Sleeping Mask Ex Berry 20g
7. Crvenilo i iritacije – Neujednačena, crvena i iziritirana koža može biti rezultat brojnih faktora i upalnih stanja kože kao što su ekcem, rozecea, izlaganje suncu, hormoni itd. Zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, vitamin C pomaže u popravljanju oštećenih kapilara koji izazivaju crvenilo kože. Koristeći proizvode sa ovim sastojkom, dobićete glatku kožu i ujednačen ten. Saznajte više o dejstvu ovog vitamina i razlozima zašto treba da ga koristite, u našem blog postu 10 Razloga Zašto Vam je potreban Vitamin C za Negu Lica.

Kako se koristi vitamin C?

Iako vitamin C važi za sastojak koji odgovara svim tipovima kože, ukoliko ga prvi put nanosite na kožu uradite mali test. Izaberite površinu koja nije toliko izložena i vidljiva, nanesite malu količinu vitamina C i sačekajte da prođe 24h. Ukoliko se ne pojavi nikakva reakcija na koži, možete bezbedno da koristite proizvod na svojoj koži. Proizvodi koji u svojoj formuli sadrže vitamin C se uglavnom nanose jednom do dva puta dnevno (samo ujutru ili ujutru i uveče). Kao prvi korak, obavezno očistite lice sa sredstvom za čišćenje lica, a zatim nanesite proizvod sa vitaminom C. Nakon njega obavezno nanesite hidratantnu kremu sa SPF faktorom.

Saveti kako da smanjite mogućnost pojave neželjenih efekata:

 • Ne izlažite kožu direktno suncu nakon naošenja vitamina C
 • Serume dobro zatvorite i držite na hladnom i tamnom mestu, da ne dolaze u kontakt sa kiseonikom i suncem
 • Birajte serume bez vode zbog veće delotvornosti
 • Obratite pažnju na promene boje proizvoda sa vitaminom C

Vitamin C u proizvodima za kosu

Ovaj čudotvorni sastojak ima blagotvorna dejstva i na kosu. Ukoliko farbate kosu i dešava vam se da vam boja brzo izbledi već nakon nekoliko pranja, trebalo bi da koristite proizvode za negu kose, koji sadrže ovaj vitamin. Takođe, potrebno je tokom cele godine zaštititi kosu od zagađenja iz vazduha i UV zračenja. Za odličnu zaštitu predlažemo Leonor Greyl L’Huile ulje koje služi kao tretman kose od korena do krajeva, pre pranja. Ulje je formulisano na bazi nekoliko različitih biljnih ulja koji daju fantastične rezultate redovnom upotrebom. Ulje jojobe bogato je vitaminima C, B i E hidrira i neguje kosu. Kokosovo ulje štiti kosu od spoljašnjih faktora i dubinski je hidrira. Organsko ulje semenki suncokreta bogato je omega 6 masnim kiselinama i jača dlaku i pospešuje njenu otpornost, dok ulje susama štiti od štetnih UV zraka. Redken All Soft Mega Curls Conditioner u svojoj formuli sadrži ekstrakt cveta kaktusa, koji je bogat antioksidantima i vitaminom C. Održava balans hidratacije kože glave i čini kosu elastičnom, glatkom i sjajnom.
Leonor Greyl L Huile Online Prodaja

KOMBINOVANJE RETINOLA I VITAMINA C

Dermatolozi ističu da  nema problema da se retinol i vitamin C koriste kao deo jedne rutine nege kože. Oni tu kombinaciju čak nazivaju „moćnim parom“, kada se uzima u obzir njihovi benefiti na kožu. Ali morate da budete svesni da postoje izvesni rizici ukoliko koristite ova dva aktivna sastojka u isto vreme. Zbog toga dermatolozi ističu da je najbolje da koristite vitamin C kao deo jutarnje rutine, a retinol uveče.

Koje su prednosti korišćenja retinola i vitamina C zajedno?

Zahvaljujući njihvom brojnim prednostima za kožu, ova kombinacija sastojaka može dovesti do glatke i ujednačene kože. Vitamin C ima sposobnost da povećava proizvodnju kolagena, dok retinol obnavlja ćelije kože i stimuliše kolagen, pa je njihov sinergijski efekat veći. Oba sastojka smanjuju tamne fleke, hiperpigmentaciju i znakove starenja kože, pa će rezultati biti vidljiviji. Takođe, retinol je poznat kao jak sastojak i u početku koža može pokazivati reakciju dok se ne privikne, a vitamin C ima umirujuća svojstva koja bi ovde bila od pomoći.

Koji su neželjeni efekti kombinovanja retinola i vitamina C?

Iako ova kombinacija zvuči obećavajuće po vašu kožu, morate biti svesni mogućih negativnih efekata. Ako se odlučite da koristite retinol i vitamin C zajedno, načešći negativan efekat koji može da se javi jeste iritacija. Velika je mogućnost da će vam se koža iziritirati ukoliko naneste proizvode sa ova dva sastojka jedan preko drugog. Još jedan problem koji se može javiti jeste razlika u kvalitetu proizvoda sa ovim sastojcima. Različiti proizvođači imaju proizvode sa različitim procentom aktivnih sastojaka u svojim formulama i samim tim različiti kvalitet proizvoda, pa obratite pažnju prilikom kupovine. Držite se proverenih brendova, testiranih i sofisticiranih formula. Stručnjaci posebno ističu razliku između formula kada su u pitanju proizvodi sa vitaminom C, čak vise nego kada je u pitanju retinol.

Zaključak

Kombinovanje ova dva sastojka deluje zaista moćno na kožu, ali budite svesni da je retinol sam po sebi jak i efikasan. Naš savet i savet većine dermatologa jeste da smete da koristite ova dva sastojka u jednom danu ali da je najbezbednije da vitamin C koristite ujutru, a retinol uveče

Prednosti Koriscenja Retinola i Vitamina C Zajedno

Na taj način vaša koža dobija sve potrebne hranljive sastojke, koristi sve benefite ovih sastojaka, ali ćete izbeći pojavu iritacija na koži. Još jednom vas podsećamo, da ne zaboravite da nanesete hidratantne kreme sa SPF zaštitom nakon proizvoda sa ovim aktivnim sastojkom, i na taj način sprečite mnoge posledice od kontakta sa suncem i spoljašnjim faktorima.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Корпа