Sve što treba da znate o Hijaluronskoj kiselini za Lice

Sve što treba da znate o Hijaluronskoj kiselini za Lice

Iako ne možemo da zaustavimo vreme i sprečimo starenje, moderna tehnologija i sve razvijenija kozmetička industrija nam omogućavaju da usporimo efekat starenja kože. Na suvoj i dehidriranoj koži su izraženije bore i fine linije, pa je u anti-age proizvodima čest sastojak hijaluronska kiselina. Ovaj aktivni sastojak ima mnogo benefita na našu kožu, a jedan od najvažnijih je taj što privlači vlažnost i zadržava je unutar kože. Zbog toga je ovaj sastojak postao sinonim za hidrataciju i podmlađivanje kože. U narednom tekstu vam otkrivamo sve ono što niste znali o hijaluronskoj kiselini i delimo naše savete kako biste izabrali pravi proizvod i koristili ga na pravilan način, jer ovaj sastojak je neizostavan deo svake rutine nege kože lica.

efekat starenja kože

Šta je hijaluronska kiselina?

Sta je Hijaluronska Kiselina

Hijaluronska kiselina je supstanca koju proizvodi naše telo prirodno. Ova kiselina je prirodni glikozaminoglikan koji se nalazi u vezivnom tkivu tela. Ona se nalazi svuda, posebno u očima, zglobovima i koži. Glikozaminoglikani su nerazgranati ugljeni hidrati ili šećeri, koji se nazivaju polisaharidi. Jednostavno rečeno, hijaluronska kiselina predstavlja glavnu komponentu onoga što daje strukturu vašoj koži. 

Nažalost, ona ima veoma kratak vek trajanja, opstaje do 3 dana u telu, a samo jedan dan u koži nakon čega se molekul razbija i nestaje iz organizma. Vremenom se smanjuje prirodna proizvodnja ove supstance, pa se koža opušta i pojavljuju se bore i fine linije. Zbog toga se ovaj aktivan sastojak nalazi u mnogobrojnim kozmetičkim proizvodima za negu kože lica, kako biste uneli dodatnu količinu i omogućili normalnu funkciju organizma.

Kako deluje hijaluronska kiselina?

Kako Deluje Hijaluronska Kiselina

Hijaluronska kiselina priprada tipu dugih, lančanih molekula koji se nazivaju polimeri. Lanac n+ovog molekula ima dosta tačaka na kojima druga hemijska jedinjenja (poput vode) mogu da se zakače. Zbog ove sposobnosti, četvrtina kašičice hijaluronske kiseline može da apsorbuje oko 6 litara vode i to ga čini najboljim polimerom za upijanje vode. 

Zbog toga je upravo ovaj sastojak glavni sastojak u hidratantnim kremama i serumima. Zahvaljujući toj sposobnosti da se drugi molekuli zakače za njen molekul, hijaluronska kiselina je odlična za prenos drugih molekula kroz telo. Takođe ima sposobnost da se veže za ćelije i omogućava ćelijama da rastu. Zbog toga su proizvodi sa ovom kiselinom korisni za zarastanje rana na koži.

Upotreba hijaluronske kiseline za negu kože lica

Hijaluronska kiselina prvenstveno ima svrhu da pruži koži potrebnu hidrataciju. Ono što je posebno kod nje, jeste njena sposobnost da apsorbuje vlažnost 1000 puta veću od svoje težine. Takođe ima neverovatnu sposobnost da zadržava vlažnost unutar kože i zbog toga je efikasna u sprečavanju pojave suve i dehidrirane kože i istovremeno jača zaštitnu (spoljašnju) barijeru kože. Suva koža, pored toga što izgleda beživotno, podložna je iritacijama i ubrzava starenje kože i pojavu bora. Zbog toga je hidratacija važna, kako bi koža izgledala zategnuto i sveže. Hijaluronska kiselina se nalazi u raznim hidratantnim serumima i kremama za lice, ali to nije njena jedina uloga. Ona takođe ima sposobnost da poveća elastičnost i čvrstoću i na taj način popuni bore i smanji vidljivost finih linija. Kada nanesete kremu ili serum na kožu, ova kiselina privlači vodu i stvara punoću ispod površine kože.

Upotreba Hijaluronska Kiseline Za Negu Koze Lica

Koji su benefiti korišćenja hijaluronske kiseline za negu kože?

Kao što smo spomenuli, hijaluronska kiselina se prirodno nalazi u telu, a 50% njene ukupne količine se nalazi upravo u dubljim slojevima kože, ali i na površini. Dok je koža mlada, ona ima visok nivo hijaluronske kiseline i zbog toga je takva koža mekana i elastična, dok se sa starenjem to menja. Upravo zbog gubitka ove supstance, koža postaje manje elastična, suva i opuštena. Hijaluronska kiselina ima mnogo benefita za našu kožu, a ovo su neki od najvažnijih:

1. Intenzivna hidratacija – Hijaluronska kiselina funkcioniše tako što drži molekule vode na površini vaše kože, kako bi je održalo hidriranom. Kada govorimo o hidriranoj koži, uglavnom mislimo na kožu koja ima puno vode. Možda ste čuli za termin transepidermalni gubitak vode? Ovo je stručni izraz za merenje količine vode koja je isparila sa kože, a hijaluronska kiselina vam može pomoći kod toga da smanjite gubitak vode. Proizvodi sa ovim sastojkom sprečavaju da voda izađe sa površine vaše kože, tj. usporavaju brzinu isparavanja vode. Isntree Hyaluronic Acid Water Essence vodena esencija sa hijaluronskom kiselinom pomaže vašoj koži da ostane hidrirana i nahranjena bez narušavanje njene prirodne barijere. Uz ovu esenciju možete biti sigurni da vam je svaki sloj kože hidriran, a zaštitni film koji se stvara na površini sprečava gubitak vlažnosti.
Isntree Acid Water Essence
2. Povećava elastičnost kože – Redovnom upotrebom krema i seruma sa hijaluronskom kiselinom, povećava se elastičnost kože i ona postaje fleksibilnija. Ovaj sastojak pomaže u stvaranju kolagena, pa koža postaje čvršća. Skin1004 Madagascar Centella Ampoule zahvaljujući kombinaciji sastojaka koje sadrži, hidrira i obnavlja kožu, povećavajući elastičnost i čini je čvršćom.
Skin 1004 Madagascar Centella Ampoule
Cosrx Hyaluronic Acid Intensive Cream 100g Numi
3. Smanjuje vidljivost bora i finih linija – Hijaluronska kiselina je jedan od omiljenih sastojaka u kozmetičkoj industriji kada se radi o anti-age proizvodima. Kreme i serumi sa ovom kiselinom su idealni kao podloga za one koje žele da zadrže mladalački izgled kože i svežinu lica. CosRX Hyaluronic Acid Intensive Cream je intenzivno hidratantna krema koja u isto vreme neguje i štiti kožu od spoljnih faktora sprečavajući prevremene znake starenja.

4. Ubrzava zarastanje rana – Dokazano je da hijaluronska kiselina pomaže u bržem zarastanju rana i smanjuje vidljivost ožiljaka. Zahvaljujući sposobnosti da podstiče hidrataciju i regeneraciju ćelija kože, ona ubrzava proces zaceljivanja kože koja je oštećena (opekotine, posekotine ili ožiljci). CosRX Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask je formulisana od specijalno odabranih sastojaka kako bi se vaša koža regenerisala i obnovila tokom noći.

5. Pomaže u lečenju ekcema – Ovaj aktivni sastojak pomaže u lečenju problema kao što su ekcem i rozacea. Missha Mascure Rescue Solution Sheet Mask je maska za jednokratnu upotrebu koja hrani i umiruje iziritiranu i suvu kožu.
6. Smanjuje crvenilo na koži – Hijaluronska kiselina je odličan atioksidans i štiti kožu od slobodnih radikala. Ima antiinflamatorna svojstva, zbog čega sprečava crvenilo i iritacije na koži. Zbog toga su proizvodi sa ovim sastojkom pogodni za osobe sa osetljivom kožom ili kožom koja je sklona aknama. CosRX AC Collection Lightweight Soothing Moisturizer je hidratantna krema, koja se koristi kao tretman kod već nastalih akni i sprečava pojavu novih. U isto vreme hrani kožu, leči nepravilnosti i poboljšava teksturu kože kako na njoj ne bi ostali ožiljci i fleke od akni i bubuljica. 7. Poboljšava celokupnu strukturu kože – Nakon korišćenja proizvoda sa ovim sastojkom, koža postaje mekana i glatka. Skin1004 Madagascar Centella Soothing Cream hidrira suvu kožu, pomaže u obnovi oštećene kože, smanjuje crvenilo i uklanja nepravilnosti. Obnavlja i poboljšava teksturu kože.

Da li postoje neželjeni efekti korišćenja hijaluronske kiseline za negu kože?

Da Li Postoje Nezeljeni Efekti Koriscenja Hijaluronski Kiseline Za Negu Koze

Ukoliko želite da izbegnete neželjene efekte, savetujemo da kupujete proizvode koji navode procenat hijaluronske kiseline u svojoj formuli. Preporučujemo da taj procenat ne bude veći od 2%. Zbog čega? Zato što niska molekularna težina ima sposobnost da prodire duboko u kožu, i velika količina hijaluronske kiseline može sa sobom da nosi dosta neželjenih sastojaka, hemikalija i bakterija duboko u kožu. S obzirom da naše telo proizvodi ovu supstancu prirodno, ova kiselina nema tendenciju da izaziva neželjene efekte i iritacije na koži. Ali ukoliko kupujete proizvod od kvalitetnih, pouzdanih brendova ovo ne treba da vas brine, jer su njihove formule proverene i imaju dozvoljen nivo hijaluronske kiseline u sebi. Imajte na umu da nisu sve hijaluronske kiseline jednake pa je baš iz tog razloga najbolje da kupite gotov proizvod koji sadrži ovu supstancu i koji je testiran i pažljivo formulisan. Ukoliko sami pravite serum sa ovom kiselinom, mogu se javiti neželjeni efekti i razne kožne bolesti kao što je psorijaza.

Kako koristiti hijaluronsku kiselinu za negu kože na pravilan način?

Hijaluronska kiselina je poznata po svojim hidrirajućim sposobnostima, ali ako je ne koristite kako treba, možete imati još suvlju kožu nego ranije. Kako da je dodate u svoju redovnu rutinu, zavisi od proizvoda koji koristite. Hijaluronska kiselina se najčešće nalazi u hidratantnim kremama i serumima. Ove hidratantne kreme možete koristiti dva puta dnevno, ujutru i uveče, nakon čišćenja lica ili pilinga. Ukoliko koristite serum sa ovim sastojkom, primena je malo drugačija. Nakon čišćenja lica nanesite serum dok vam je koža još uvek vlažna. Nanesite nekoliko kapi na dlan, pa utapkajte serum u kožu lica kako bi se brže apsorbovao. Nakon toga nanesite neku hidratantnu kremu kako biste „zaključali“ sve hranljive sastojke unutar kože. Savetujemo da uvek pročitate uputstvo na proizvodu koji koristite, ali s obzirom da hijaluronska kiselina ne izaziva iritacije, možete je bezbedno koristiti jednom do dva puta svakog dana.

Sa kojim aktivnim sastojcima sme da se meša hijaluronska kiselina?

Dobra vest je da hijaluronska kiselina dobro funkcioniše sa mnogim aktivnim sastojcima za negu kože lica uključujući:

  • Retinol
  • Vitamin C
  • AHA kiseline
  • BHA kiseline
  • Nijacinamid

Zaključak

Bez obzira na godine i tip kože, da bi vaša koža izgledala najbolje, neophodno je da je hidrirate. Hijaluronska kiselina vam može biti odličan saveznik na putu da imate zdravu i blistavu kožu. S obzirom na mnogobrojne prednosti koje ima za našu kožu, čest je sastojak u formulama hidratantnih krema i seruma, a na vama je da izaberete onaj koji vama najviše odgovara. Vreme kada će rezultati početi da se pokazuju, zavisi od toga za šta koristite hijaluronsku kiselinu. Možete primetiti da vam je koža hidrirana u roku od nekoliko minuta nakon nanošenja kreme na lice, ali ukoliko želite da smanjite vidljivost bora i finih linija, bice vam potrebno nekoliko meseci redovne upotrebe. Hijaluronsku kiselinu preporučujemo svim tipovim kože, jer ne izaziva iritacije i crvenila, pa je pogodna i za osetljivu kožu. Slaže se sa svim aktivnim sastojcima pa ćete je lako ubaciti u već postojeću rutinu nege. Da li koristite hijaluronsku kiselinu redovno? Napišite nam vaša iskustva dole u komentarima.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Корпа