Keratin za Kosu: Sve što treba da znate o njemu

Keratin za Kosu: Sve što treba da znate o njemu (2023)
Sigurni smo da ste već čuli za keratin za kosu. Keratinski tretman za ispravljanje kose postaje sve popularniji među ženskom populacijom i sve više žena odlazi u salone zbog njih. Kosa je glavni adut svih žena i sve teže da im kosa bude zdrava, negovana i sjajna, što nije lako postići. Iz tog razloga je bitno da se raspitate o svakom proizvodu i tretmanu pre nego što ga isprobate na svojoj kosi. Kada je reč o keratinu, neki ga hvale, dok ga drugi kritikuju. Jedni kažu da je kosa nakon tretiranja sa keratinom svilenkasta i jača, dok drugi kažu da keratin dodatno oštećuje kosu i kožu glave. Pitate se šta je istina i da li je keratin za kosu koristan ili štetan? Mi smo tu da vam razrešimo sve misterije i da vas uputimo detaljno šta je keratin i kako se on koristi. Saznajte sve što treba da znate o keratinu pre nego što krenete da ga koristite na svojoj kosi. Moderna žena deo svoje moći krije u kosi, tako da je odabir pravih preparata za negu i stilizovanje kose jako bitan kako bi žena svoju moć negovala kvalitetno i sačuvala je zauvek.

Šta je keratin?

Pre svega moramo pojasniti šta je prirodni keratin. Prirodni keratin je jedan od vlaknastih struktura proteina u našem organizmu. Ovaj protein štiti epitelne ćelije od raznih spoljnih faktora i od stresa. Prirodni keratin je glavna komponenta kože, kose i noktiju i podjednako se nalazi u samom korenu vlasi i u spoljnom delu dlake. Upravo zahvaljujući ovom proteinu kosa je jaka, sjajna i gusta i manje je sklona pucanju.

S obzirom na njegovu funkciju bilo bi idealno kada bi se keratin sam obnavljao, ali na žalost upravo je suprotno. Keratin se godinama troši sve dok potpuno ne nestane iz našeg tela. Uzroci tome su brojni, poput stresa, agresivnih hemijskih tretmana (poput blajhanja), učestalog farbanja, upotrebe agresivnih šampona, slane vode, izloženost suncu i prekomerna upotreba vrućih aparata za stilizovanje kose. Zbog toga kosa može postati suva i beživotna tokom godina. Ukoliko koristite keratin iz proverenih izvora, kvalitet kose će vam se znatno poboljšati i izgledaće zdravo kao pre svih loših tretmana kojima ste je izložili.

Koja je razlika između keratina i keratinskog tretmana?

Kao što smo već spomenuli, keratin je prirodni protein i danas se može naći u mnogim preparatima za negu kose, dok su keratinski tretmani nešto drugo. Postoji više tipova keratinskih tretmana i svaki ima svoju namenu. U zavisnosti šta je vašoj kosi potrebno, izabraćete keratinski tretman za regeneraciju kose, revitalizaciju, ispravljanje, hranjenje kose i slično. Ali obratite pažnju kod ovih tretmana jer nije svaki dovoljno dobar za kosu.

Tretman za obnovu i regeneraciju kose je na bazi prirodnog keratina i služi da revitalizaciji kose, dok sa druge strane keratinski tretman za ispravljanje kose pored keratina sadrži i formaldehid koji može biti jako štetan za naš organizam. Zbog toga je jako važno da se raspitate o kvalitetu tretmana u salonu za koji se odlučite.

Koja je razlika između keratina i keratinskog tretmana?

Keratinski tretman za obnovu i regeneraciju

Ovaj tretman sadrži samo keratin za kosu. Kako je kosa napravljena od keratina, ovaj tretman vam dosta može pomoći u obnovi zdravlja kose i pojačava njenu otpornost. Uz pomoć ovog proteina, dlaka postaje popunjena, jača i čvršća. Na taj način, kosa se oporavlja i revitalizuje. Da bi tretman imao pun efekat, bitno je da je taj keratin kvalitetan i od proverenih dobavljača.

Tretman sa keratinom je fantastičan za obnovu i negu kose, bilo da je u pitanju tretman u salonu ili neka kvalitetna maska za kosu. Možete da primenjujete tretman keratinom kod kuće, koristeći preparate na bazi istog. To su uglavnom šamponi, maske i razni balzami koji popunjavaju dlaku i ojačavaju je. Dejstvo ovih preparata nije jako koliko i tretman u salonu i zbog toga je potrebno da se koriste određeni period kako bi se videli efekti. 

Keratinski tretman za ispravljanje kose

Ovaj tretman sadrži kombinaciju keratina i formaldehida i zbog toga je jako važno da ovaj tretman radite samo u proverenim salonima. U ovoj kombinaciji dolazi do hemijske veze između formaldehida i molekula keratina zahvaljujući kojoj se kosa ispravlja i ostaje takva do sledećeg keratinskog tretmana. Zbog toga je ovaj tretman dosta intenzivan. On pruža dugotrajne efekte i može biti spas za suvu, oštećenu i neposlušnu kosu, ali u nekim slučajevima može i da našteti kosi.To se dešava ukoliko se koriste nekvalitetni proizvodi prilikom keratinskog ispravljanja kose ili ukoliko je osoblje u salonu neadekvatno obučeno.
Zbog toga još jednom naglašavamo da je neophodno da budete obazrivi kada radite ovaj tretman jer postoje razne studije o neželjenim efektima hemijskog sastojka formaldehida. 

Keratinski tretman za ispravljanje kose

Da li je potrebna posebna nega kose nakon keratinskog tretmana?

Ukoliko ste radili keratinski tretman ispravljanja kose, morate da znate da uz to dolazi i posebna svakodnevna nega kod kuće. Ovo je bitno kako bi kvalitet vase kose bio postojan. Od vaše nege nakon tretmana zavisi i trajanje efekta tretmana koji ste uradili. Samo ukoliko pravilno negujete kosu, kosa će ostati ravna duži vremenski period. Veoma je važno da koristite kvalitetne proizvode i da prestanete da koristite šampone sa sulfatima jer mogu da unište folikulu dlake. Počnite da koristite blaze preparate za kosu koji održavaju keratin na kosi i ne iritiraju kožu glave. Preporučujemo Revlon Equave Micellar Shampoo for All Hair Types čija formula je obogaćena keratinom intenzivno hidrira kosu i kožu glave kako se ne bi narušila prirodna ravnoteža. Ovaj šampon ima blagu, gel formulu uz pomoć koje prodire dublje u dlaku i hrani je, efikasno uklanja sve nečistoće i višak masnoće i omogućava lakše češljanje. Plava kosa je osetljivija i više je izložena hemijskim tretmanima pa joj je potrebna posebna nega. Tigi Bed Head Tweens Therapy for Blondes (Dumb Blonde Shampoo & Conditioner) je set koji sadrži šampon i balzam koji intenzivno neguju plavu kosu i produžavaju postojanost boje. Zahvaljujući hidralizovanom keratinu koji se jako vezuje za dlaku, sprečava se nepoželjno kovrdžanje, uticaj vlage na neuredan izgled kosi i nova oštećenja. Štiti dlaku od uticaja toplote fena ili aparata za stilizovanje.

Revlon Equave Micellar Shampoo

Leonor Greyl Masque Quintessience

Play Video about Leonor Greyl Masque Quintisance

Zbog čega je bitno keratinsko pakovanje za kosu?

Keratinsko pakovanje (ili keratinska maska za kosu) je proizvod za kosu koji je namenjen onima koji žele da im kosa bude svilenkasta i negovana, da se reše beživotne kose i onoj kosi kojoj je potrebna hidratacija. Ovakva maska za kosu sadrži mnogo korisnih sastojaka koji benefitno deluju na kosu. Kvalitetna keratinska maska za kosu sadrži skup različitih grupa vitamin koji dodatno čuvaju, oporavljaju i neguju kosu. Nakon nanošenja ovakvog pakovanja nakon pranja kose, primetićete da vam se kosa lakše češlja, miriše fantastično i da joj se vremenom vraća jačina koju je izgubila.

K-Pak Deep Penetrating Reconstructor 50ml

Joico K-Pak Deep Penetrating Reconstructor vam pruža profesionalni tretman u toplini svog doma. Ovaj tretman sadrži najveću koncentraciju keratin proteina u sebi i kao svaki drugi proteinski tretman, namenjen je jačanju structure dlake svakog tipa kose. Namenjen je kosi koja je pretrpela razne hemijske tretmane, kosi koja je veoma oštećena, ako je boja izgubila intenzitet i veoma je proređena i slaba. Bogata formula ove maske sadrži ulje šipka, arginine i keratin uz pomoć kojih oporavljaju kosu iznutra i spolja. 

Takođe još jedna maska koja odlično neguje kosu nakog intenzivnih hemijskih tretmana jeste Leonor Greyl Masque Quintessence. Ova kremasta maska ne sadrži parabene, sulfate i konzervanse.

Napomena: Pakovanje sa keratinom nije isto što i tretman keratinskog ispravljanja kose, ali dosta olakšava stilizovanje i ispravljanje kose, čak i omogućava lakše oblikovanje kovrdžave kose.

Ostali preparati za kosu sa keratinom

Pored šampona, balzama i keratinskih maski za kosu, keratin kao sastojak je zastupljen i u drugim proizvodima za kosu. Kada se radi o formulama koje se ne ispiraju iz kose, naša preporuka je da probate neki balzam od Revlon-a. Zahvaljujući ovim proizvodima bićete sigurni da vaša kosa dobija neophodnu negu ukoliko želite istovremeno da je nahranite, sprečite njeno lomljenje i očešljate se lako bez čupanja. U našoj ponudi možete pronaći ovaj balzam u spreju za svaki tip kose, a kosa će vam biti kao da ste tek izašli iz salona. Revlon Equave Leave-In Detangling Conditioner for Normal To Dry Hair je namenjen svim tipovima kose, a posebno suvoj kosi. Revlon Equave Leave-In Detangling Conditioner for Blonde Hair je namenjen za plavu i sedu kosu jer neutrališe žute tonove, a Revlon Equave Leave-In Detangling Conditioner for Fine Hair je namenjen tankoj kosi i pruža joj željeni volumen. Revlon Equave Leave-In Detangling Conditioner for Sun-Exposed Hair je namenjen kosi koja je izložena suncu i koja u tim trenucima zahteva posebnu negu.
Takođe i preparati za dečiju kosu mogu sadržati keratin koji popunjava dlaku i štiti je od lomljenja. Revlon Equave Kids Princess Look Detangling Conditioner je obogaćen keratinom, bez veštačkih boja i parabena. Dermatološki je testiran i idealna je za nežnu kosu mališana. Ovaj sprej takođe sadrži UVA/UVB zaštitu, a cvetno voćni miris vas neće ostaviti ravnodušnim.  Ako ste ljubitelji mirisa jabuke, onda je za vas Revlon Equave Kids Apple Detangling Conditioner.
Equave Kids Princess Look Detangling Conditioner 200ml
Equave Kids Apple Detangling Conditioner 200ml

Keratin za kosu da/ne? Iskustva i cene proizvoda sa keratinom?

Za kraj da sumiramo da li je keratin dobar za kosu ili štetan. Kada je u pitanju keratinski tretman za kosu koji se radi u salonu, iskustva drugih korisnika govore o tome da je ovaj tretman veoma delotvroan za poboljšanje zdravlja kose ukoliko se radi u proverenim salonima i ukoliko se kosa nakon toga adekvatno neguje. Negativna iskustva se javljaju samo kod onih ljudi koji su išli u salone gde je keratin bio lošeg kvaliteta i gde radnici nisu bili pravilno obučeni.

Kada govorimo o keratinu kao sastojku u drugim proizvodima, Numi tim je testirao neke od navedenih proizvoda u ovom tekstu i kosa je zaista drugačija već nakon prve upotrebe. Dlaka je mekša, svilenkastija i lakse se oblikuje. Cene kvalitetnih proizvoda sa keratinom se kreću od 1.500 RSD do 5.000rsd ali za taj kvalitet koji dobijate to nije puno, s obzirom da uz pomoć tih preparata dobijate profesionalnu negu kod kuće. Evo šta su naši korisnici rekli nakon korišćenja preparata sa keratinom:

ISKUSTVA NAŠIH KORISNIKA

Lena S.: Ja imam ravnu, svilenkastu, dugu kosu i volim da koristim sprejeve nakon pranja kose, koji mi olakšaju da je raščešljam. Naručila sam  Revlon Equave Leave-In Detangling Conditioner for Sun-Exposed Hair i moram zaista da pohvalim ovaj proizvod. Kosu raščešljam bez čupanja i bez dodatnog lomljenja krajeva. Kosa mi je mekša, sjajnija i ono što je dodatan benefit, štiti kosu od sunca pa je idealan za leto. Proizvod mi se toliko svideo da sam naručila i za ćerku Revlon Equave Kids Princess Look Detangling Conditioner, koji je takođe odličan i olakšava raščešljavanje.Pakovanje i miris će se svideti svakoj devojčici. Jelena R.: Isprobala sam dosta preparata sa keratinom, ali pre par meseci sam naručila Revlon Equave Micellar Shampoo for All Hair Types i oduševila se. Šampon je nežan prema kosi i koži glave, ne izaziva mi crvenila i lepo opere kosu. Ima gelastu teksturu i prijatan miris.  Lakše raščešljam kosu i primećujem da mi se kvalitet kose dosta poboljšao od kako koristim ovaj šampon.
Equave Instant Leave-In Detangling Conditioner For Sun-Exposed Hair 200ml Online Numi
Equave Micellar Shampoo For All Hair Types 250ml Numi Kozmetika Srbija Prodaja
Natasa P.: Nakon farbanja kosa mi je dosta oslabila, pa sam uzela da probam Joico K-Pak Deep Penetrating Reconstructor. Ovaj balzam je jako lepe tekture i zadovoljna sam kako se pokazao na mojoj kosi. Kosa mi je bila suva i beživotna nakon farbanja, a nakon nekoliko korišćenja ovog balzama primećujem da mi je kosa mekša i hidrirana. Vratila se elastičnost pramenova i deluje mi da je dosta jača i manje opada. Zadovoljna sam sa ovim proizvodom i na mojo kosi se zaista dobro pokazao.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Корпа