Puževa Sluz i uticaj na Kožu-kompletan priručnik 2023

Puževa Sluz i uticaj na Kožu-kompletan priručnik 2023

Znamo da puževa sluz (poznata kao i mucin od puževa) ne zvuči bas prijatno za stavljanje na lice, ali ovaj aktivni sastojak je najnoviji trend za negu kože. Možda vam sada deluje po malo ljigavo, ali postoji razlog zašto tvrde da vam ova sluz daje prelepu kožu. On poboljšava tonus, teksturu i  vraća vlažnost koži. Klinička istraživanja su dokazala da puževa sluz svojim sastavom podstiče aktivnu proizvodnju kolagena što utiče na obnavljanje vezivnog tkiva i smanjuje vidljivost ožiljaka. Danas je korejska kozmetika najpoznatija po tome da koristi puževu sluz kao sastojak u svojim proizvodima, ali oni nisu prvi koji su otkrili njene benefte.

Postoje zapisi da se koristila još u antičkoj Grčkoj, ali je pala u zaborav sve do osamdesetih godina prošlog veka, kada su radnici na jednoj farmi puževa u Čileu primetili da im rane na rukama brže zarastaju.  Koža im je izgledala bolje, a ruke su im bile mekane iako su zbog rada često imali posekotine i povrede. Te povrede na rukama su se brzo regenerisale. Od tada je postalo popularno da se gaje puževi zbog sluzi, prvenstveno u Koreji, a kasnije i u drugim zemljama. Puževe su otkupljivali od lokalnih farmera za koje su puževi predstavljali štetu. Dobro su ih hranili i polivali vodom kako bi im stimulisali sekreciju sluzi, a zatim su je prodavali lokalnim kozmetičkim kompanijama.

Ako želite da saznate koji su benefiti ove magične sluzi, kako se koristi i da li ima neke negativne posledice, pročitaj naš mali priručnik. Istraživali smo tajne puževe sluzi i evo šta smo otkrili…

PUŽEVA SLUZ I OD ČEGA SE SASTOJI

Šta je puževa sluz? Mucin od puževa tj puževa sluz se odnosi na izlučivanje koje proizvode puževi. Da biste razumeli zašto se ovaj sastojak pojavljuje u svemu, od hidratantne kreme do seruma, moramo malo da se osvrnemo na same proizvođače tj puževe. Ako ste ikad posmatrali ova glatka, ljigava stvorenja u divljini, primetili ste da ostavljaju sluzav trag za sobom dok se kreću. I to je ono što mi nazivamo mucin od puževa. Jedna vrsta sekreta ove sluzi puževi koriste da bi se kretali, ali im služi i kao lepak koji pomaže da ostanu na površini bez toga da padnu, čak i na vertikalnoj površini. Druga vrsta sluzi pomaže puževima da ostanu vlažni čak i kada je toplo vreme. Mucin puževa se sastoji od nekoliko komponenti kao što su hijaluronska kiselina koja hidrira, alantoin koji umiruje kožu, glikolna kiselina koja uklanja površinske slojeve kože i antioksidanti koji imaju brojne prednosti za kožu.

Proces dobijanja puževe sluzi za kozmetičke svrhe

Većina mucina puževa koji se koristi za negu kože, se dobija od vrste Ciptomphallus aspersa, poznatije kao baštenski puž. Pre nego što krenete napolje da tražite puževe, nega kože uz pomoć ove sluzi nije tako jednostavan proces kao da pustite puža da pređe preko vaseg lica. Puž luči ovu sluz prirodno, kada je pod stresom i to je njegov način da se zaštiti. Ova sluz, koja se koristi u kozmetičkoj industriji se ne sakuplja nasumično od nekih puževa sa ulice, nego se oni uzgajaju na posebnim farmama. Na tim farmama puževi se odgajaju kako bi se sakupljala sluzi za kozmetičke firme ili se prodaju restoranima koji puževe koriste kao hranu. Tu im je obezbeđen kvalitetan uzgoj i koristi se posebna mašina za ekstrakciju sluzi, tako da tokom ovog procese ne dolazi do smrti puževa.
Većina kompanija u kozmetičkoj industriji uzgaja ove puževa komercijalno. Da bi sakupili njihov sekret, serije puževa se mešaju ražličitim metodama da bi se stimulisala proizvodnja sluzi. Nakon što sakupe sluz, ona se filtrira kako bi se uklonile sve neželjene čestice. Ovakav proces osigurava da se sluz rafineriše za upotrebu u različitim kozmetičkim formulama, što za rezultat daje najčistiji oblik mucina puževa.

Proces dobijanja puževe sluzi za kozmetičke svrhe

Imajte na umu da je ovo opšti proizvodni proces, a svaki brend ima svoje posebne dodatne metode ekstrakcije i filtracije. Zbog procesa kojim se dobija, mucin za puževe je dobio naziv koji možete naći na kozmetičkim proizvodima- “Filtrat puževe sluzi”. Još bi samo dodali da proizvodi koji sadrže ovu sluz kao sastojak, nisu veganski.

UPOTREBA PUŽEVE SLUZI NA KOZI

U zadnje vreme je zabeležen porast korišćenja proizvoda sa puževom sluzi. Uz pomoć savremene tehnologije, pojavile su se još bolje i efikasnije metode ekstrakcije pa je proširena upotreba mucina puževa. Formula je prilagođena kako bi se ovaj sastojak našao u tonerima, kremama, maskama i ostalim kozmetičkim proizvodima. Ovaj sastojak ima hidratantna, antioksidativna, antimikrobna svojstva, ubrzava zarastanje rana i pomaže u borbi protiv starenja. Njegova upotreba se povećala na globalnom nivou, posebno zbog popularnosti korejskih proizvoda za negu kože. Potpuno je bezbedan za svaki tip kože i za svaki uzrast.

Proces dobijanja puževe sluzi za kozmetičke svrhe

Spisssak 7 Benefita Puževe Sluzi (novo 2023)
 1. Poboljšava proizvodu kolagena– Brojne studije su pokazale da puževa sluz može da stimuliše proizvodnju kolagena u koži. Ovo je jako veliki benefit jer je kolagen protein koji pomaže vašoj koži da ostane jaka i gipka. On takođe održava elastičnost vaše kože, obnavlja vezivno tkivo i smanjuje vidljivost ožiljaka. Brojne studije se i dalje sprovode kako bi se utvrdili svi efekti i povezanost sa proizvodnjom kolagena i koliko puževa sluz povećava njegovu proizvodnju.
 2. Hidrira kožu– Hidrirana koža je odlika zdrave kože. Dehidrirana koža može biti izazvana brojnim faktorima, ali mucin od puževa može da vam pomogne u toj borbi. U puževoj sluzi se nalaze takozvani glikozaminoglikani koje su odlični za kožu jer njihov molekul privlači vodu. Puževa sluz takođe sadrži hijaluronsku kiselinu koja pomaže koži u sprečavanju gubitka vode.
 3. Obnavlja ćelije kože– Detaljnom analizom komponenti puževe sluzi, utvrđeno je da sadrži malu dozu glikolne kiseline. Ova kiselina je odličan sastojak jer razlaže mrtve ćelije kože i omogućava ćelijama da se obnavljaju. To znači da glikolna kiselina pruža blagi piling koži, ostavljajući je glatkom i bez mrtvih ćelija.
 4. Smanjuje hiperpigmentaciju– Glavni razlog zašto nastaje pigmentacija je višak melanina koji se stvara u određenim delovima kože. Melanin je vrsta pigmenta koji štiti našu kožu tako što apsorbuje štetne sunčeve UV zrake. Što je više melanina prisutno u koži, to je tamnija boja kože. Iz različitih razloga, telo ga može prekomerno proizvoditi, što dovodi do hiperpigmentacije. To možete smanjiti uz pomoć puževe sluzi. Utvrđeno je da ona ima antimelanogena svojstva koja ometaju proizvodnju melanina, i može vam pomoći u smanjenju pojave hiperpigmentacije.
 5. Izbeljuje tamne fleke na koži– Pored sposobnosti da kontroliše proizvodnju melanina, mucin puževa sadrži i peptide i antioksidanse. Oni pomažu u posvetljivanju bilo kakvih tamnih fleka na koži.

6. Smanjuje ožiljke– Kada povredite neki deo kože, ostaće vam ožiljak zbog nedostatka kolagena koji ima funkciju u obnavljanju povređene kože. Ako ima manjak kolagena, koža se obnavlja nepotpuno, što dovodi do udubljenja na koži tj. ožiljaka. Ako postoji višak kolagena, postoji mogućnost da se koža formira prekomerno, što rezultira izdignutim izbočinama kože na povređenom mestu. Puževa sluz pomaže u procesu regeneracije kože. Dokazano je da poboljšava i ubrzava zarastanje rana. Puževa sluz pomaže da se veze unutar kože efikasno formiraju. Takođe je odlična za ožiljke od akni i bubuljica.

7 . Pomaže u borbi protiv starenja– Samim tim što povećava proizvodnju kolagena, puževa sluz pomaže u sprečavanju nastanka bora i finih linija. Koži se vraća elastičnost i mladoliki izgled. Bore se mogu pojaviti i usled dehidracije kože, pa će upotreba puževe sluzi pomoći u hidrataciji kože kako bi se sprečilo prevremeno starenje kože.

Ostale prednosti za zdravlje kože

 1. Sprečava razvoj bakterija– Korišćenje proizvoda sa puževom sluzi je odličan način da održite lice čistijim i sprečite širenje bakterija. Mucin puževa sadrži antibakterijska svojstva pa je korisno za zarastanje rana i lezija.
 2. Antioksidativna svojstva– Dermatolozi često preporučuju upotrebu antioksidativnih seruma za kožu kada je u pitanju oštećenje kože. Ovi serumi deluju tako što uklanjaju slobodne radikale i sprečavaju ih da izazovu oštećenja kože. Takvi su serumi koji sadrže puževu sluz i oni vam mogu pomoći jer povećavaju sposobnost regeneracije i obnovu ćelija.
 3. Farmaceutska upotreba– Ova primena je još u fazi istraživanja. Trenutno se vrše brojna testiranja u kojima proučavaju korišćenje puževe sluzi kao hiruškog lepka. Pored toga, koristi se uspešno u lečenju rana od opekotina.
Ostale prednosti za zdravlje kože

Upotreba proizvoda koji sadrže puževu sluz

Korišćenje puževi sluzi je godinama napredovalo i usavršavalo se tako da danas ovaj sastojak možete pronaci u brojnim kremama i losionima. Proizodi koji sadrže puževu sluz su bezbedni za svakodnevnu upotrebu, a u zavisnosti koji proizvod koristite, zavisi i način njegove upotrebe.

Esencija

Esencija je zaista jedan od najvažnijih koraka korejskog režima nege kože. Ima dva bitna dejstva na vašu kožu, umiruje je dok je istovremeno i leči. Esencije su tretmani na bazi vode koje su lagane i prepune hidratantnih, zaštitnih sastojaka i sastojaka protiv starenja. Ubrzavaju obnovu ćelija. Kada je koža zdrava i dovoljno hidrirana, manje je podložna iritacijama i sposobnija je da apsorbuje hranljive materije. Esencije se koriste nakon tonika za kožu, ali pre bilo kakvih gušćih proizvoda. Koristi se tako što je tupferom utapkate u  kožu kako bi je koža brže upila.

Numi predlog najboljih esencija s puževom sluzi:

 • CosRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence je snažna esencija i jedan od najprodavanijih proizvoda na svetu koji sadrži puževu sluz. Formula je obogaćena sa čak 96,3% hranljivog, niskostimulativnog filtrata puževe služi i natrijum hijaluronata koji pruža dubinsku hidrataciju. Lagane je teksture, nema miris i prilikom nanošenja je po malo lepljiva, ali se jako brzo upije u kožu i ne ostavlja nikakv trag na licu.
 • Benton Snail Bee High Content Essence je napravljena sa visokom koncentracijom prirodnih sastojaka. Ova esencija hrani i regeneriše kožu. Sadrži 90% filtrata puževe sluzi koji oporavlja oštećenu kožu i pruža dubinsku hidrataciju. Pored toga, sadrži i pčelinji otrov koji je prirodan borac protiv bakterija, smanjuje crvenilo i pomaže u borbi protiv bubuljica.
Benton Snail Bee High Content Essence
Advanced Snail 96 Mucin Power Essence 100ml Online Prodaja

Losion

Losion je proizvod koji možete koristiti nakon tonika, umesto esencije. Losioni za lice imaju najmanji procenat ulja i masti. Formula losiona ima veliki procenat vode u sastavu, pa ih kože brzo i lako apsorbuje. Iz tog razloga se ovaj proizvod preporučuje ljudima sa masnijom kožom. Koristi se tako što na očišćenu kožu, nanesete losion i nežno utrljate.

Numi predlog najboljeg losiona sa puževom služi:

 • Benton Snail Bee High Content Lotion sa visokim sadržajem filtrata puževe sluzi hidrira, posvetljuje flekice i umiruje kožu, istovremeno poboljšava tonus i teksturu kože. Pored puževe sluzi, sadrži pčelinji otrov i hijaluronsku kiselinu. Ne sadrži alkohol u sebi i pogodan je za masnu, kombinovanu i osetljivu kožu.

Serum

Nakon prethodnih koraka, vaša koža je sada čista i spremna da apsorbuje važne sastojke. Serum za lice ima veću koncentraciju aktivnih sastojaka od esencije i drugih tretmana na bazi vode (na primer losion). On sadrži aktivne sastojke koji ciljaju specifične probleme kože poput bora, podočnjaka, hiperpigmentacije i akni. Koristi se tako što nežno utapkate manju količinu proizvoda u kožu i sačekajte da se upije pre nego što nastavite dalje korake nege.

Numi predlog najboljih seruma sa puževom služi:

 • Benton Snail Bee Ultimate Serum ultimativni serum sa filtratom puževe sluzi, pčelinjim otrovom, listom čajevca koji umiruje i neguje kožu. Pogodan je za osetljivu kožu sklonu aknama. Ovaj serum osvežava i podmlađuje kožu, jača barijeru kože i smanjuje vidljivost fleka. 
Snail Bee ultimate Serum

Takodje podstiče proizvodnju kolagena pa je odlilčan i u borbi protiv znakova starenja. Formula proizvoda je blago žućkaste boje, i dovoljno vam je dve do tri pumpice da nanesete proizvod na celo lice. Glatka tekstura se brzo upija i ne ostavlja lepljiv trag.

Sheet maske za lice

Benton Snail Bee High Content Mask - Puževa Sluz

Ukoliko ste čitali o korejskoj rutini nege kože, znate da su maske srce korejske rutine. Maske koje se ispiraju sa kože su namenjene uklanjanju duboko ukorenjenih nečistoća i služe kao piling koži, dok sheet maske obnavljaju hranljive materije i vraćaju vlažnost vašoj koži. Sheet maske su natopljene serumom i pune su korisnih vitamina i minerala. Izuzetno su hidratantne i ostavljaju vašu kožu mekom. Maske koje sadrže mucin od puževa možete koristiti jednom nedeljno ili povremeno, u zavisnosti od vaših želja. Drži se na licu od 20-30 minuta, a nakon toga se ostatak seruma utapka prstima u kožu.

Numi predlog najbolje sheet maske sa puževom služi:

 • Benton Snail Bee High Content Mask je sheet maska koja je obogaćena filtratom puževe sluzi, pčelinjim otrovom, vodom iz listova kamelije i korenom borovnice. Ova maska pomaže u smanjivanju vidljivosti bora, ujednačavanju ton kože i smiruje iritacije i crvenilo. Ne sadrži alkohol i pogodna je za masnu, kombinovanu i osetljivu kožu.

Krema za okoloočno područje

Advanced Snail Peptide Eye Cream 25ml

Koža oko očiju je jako tanka i obično prva pokazuje znake starenja. Kreme za okoloočnu regiju su posebno formulisane da se bave vašim podočnjacima i spreče pojavu bora, tamnih kolutova i nadutosti. Korejski proizvodi za negu područja oko očiju su posebno formulisani sa izuzetno nežnim sastojcima. Oni umiruju nadutu kožu ispod očiju i hidriraju je. Nežno nanesite malu količinu kreme na područje oko očiju pa lagano  umasirajte i utapkajte prstima kako bi se brže upila u kožu.

Numi predlog najbolje kreme za okoloočnu regiju sa puževom služi:

CosRX Advanced Snail Peptide Eye Cream je multifunkcionalna krema koja hrani, podmlađuje i hidrira osetljivo okoloočno područje. Sadrži 73,7% filtrata puževe sluzi, 2% niacinamida, 5 tipova peptida i 1,000 ppm pantenola. Vraće koži elastičnost i smanjuje pojavu bora, posvetljuje podočnjake i dubinski hidrira kožu. Njena lagana tekstura se brzo upija i pogodna je za sve tipove kože i sve uzraste.

Hidratantna krema

Ovo je korak koji nikako ne biste trebali da preskočite u svojoj rutini jer hidratantna krema ima ulogu zaštitne barijere. Ona ima zadatak da zaključa sve prethodne proizvode koje ste naneli na kožu i sprečavaju da vlažnost napusti kožu. Hidratantne kreme dolaze u različitim oblicima kao što su kreme, gelovi, losioni itd. Obratite pažnju kakva je formilacija kreme za koju se odlučite. Ako je krema na bazi vode, nemojte je koristiti nakon proizvoda koji su na bazi ulja. Ulja iz tih proizvoda će sprečiti hranljive sastojke da prodru dalje od početnog sloja kože i neće stići do dubljih slojeva. Iz tog razloga obratite pažnju da su vam svi proizvodi prilagođeni da se koriste zajedno po ovom redosledu, i da su svi na bazi vode ukoliko vam je i krema na bazi vode. Nanesite malu količinu hidratantne kreme kao deo svakodnevne rutine. Utapkajte ravnomerno prstima po celom licu.

Advanced Snail 92 All In One Cream 100g Numi

Numi predlog najbolje hidratantne kreme sa puževom služi:

 • CosRX Advanced Snail 92 All In One Cream je višenamenska krema koja sadrži 92% filtrate puževe sluzi. Daje osvežavajući završetak koži, održava je hidriranom i glatkom. Uz pomoć puževe sluzi, hrani kožu bogatim hranljivim materijama. Štiti kožu od oštećenja i regeneriše ćelije. Smanjuje vidljivost bora i ujednačava ten. Smanjuje iritacije i crvenila. Ova lagana formula može da se koristi svakodnevno, kao deo jutarnje i večernje rutine.
CosRX Advanced Snail 92 All In One Cream

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

 1. Ko sve može da koristi proizvode sa filtratom puževe sluzi?

Proizvode koji sadrže mucin puževa mogu koristiti sve starosne grupe. Možete ga koristiti u cilju regenerisanja kože, kao dnevnu ili noćnu negu, na celo lice ili možete tretirati samo ciljana područja. Odgovara svakom tipu kože ali posebno se preporučuje osobama sa masnom i mešovitom kožom. Takođe je preporučljivo da ove proizvode koriste osobe sa osetljivom kožom umesto drugih aktivnih sastojaka kao što su retinol i glikolna kiselina, jer je jako mala mogućnost da će vam proizvodi sa mucinom puževa izazvati iritacije i crvenilo.

 1. Da li je puževa sluz bezbedna za kožu?

Puževa sluz je prošla brojna klinička ispitivanja i gotovo da nije bilo izveštaja o neželjenim reakcijama na koži. Istraživanja se i dan danas sprovode. Za redovnu upotrebu, mucin od puževa je potpuno bezbedan. Da bi proizvod sa puževom sluzi imao efekta, jako je bitno da koristite proverene proizvode od proizvođača koji koriste kvalitetnu puževu sluz, jer puževi proizvode različite vrste sekreta. Takođe je važna vrsta puža koji se koristi. Za kozmetičke svrhe, brendovi koriste različite vrste baštenskog puža, koji je bezbedan za upotrebu.

 

Često postavljanja pitanja u vezi Puževe Sluzi

        3. Da li proizvodi sa filtratom puževe sluzi imaju neprijatan miris i teksturu?

Tekstura zavisi od procenta puževe sluzi u proizvodu. Možda će vam trebati neko vreme da se naviknete na teksturu, jer proizvodi sa visokim procentom ovog sastojka mogu imati lepljivu tekturu. Ali ne brinite, jako se brzo upijaju i ne ostavljaju nikakav trag na licu. Miris zavisi od ostalih sastojaka u proizvodu, ali to znači da ima neutralan ili blag miris, neprijatan nikako.

       4. Da li proizvodi sa filtratom puževe sluzi mogu da se mešaju sa proizvodima koji sadrže vitamin C i retinol?

Da, možete da kombinujete ove proizvode zajedno. Filtrat puževe sluzi je nežan sastojak koji se dobro slaže sa ostalim aktivnim sastojcima. On hidrira kožu i štiti je od isušivanja i iritacija, pa je preporučljivo da ga koristite sa jakim supstancama koji mogu da iziritiraju osetljivu kožu kao što su vitamin C, retinol, kiseline (AHA I BHA). Ovi aktivni sastojci u kombinaciji sa puževom sluzi učiniće vašu kožu blistavom i negovanom.

      5. Da li je mucin od puževa isto što i hijaluronska kiselina?

Ne, puževa sluz i hijaluronska kiselina nisu isto. Mucin od puževa je sekret koji proizvode puževi, a hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koju proizvodi ljudsko telo. Mucin od puževa sadrži u sebi hijaluronsku kiselinu pored mnogobrojnih drugih materija i pomaže u hidrataciji kože.

      6. Da li upotreba proizvoda sa puževom sluzi može izazvati bele tačke na koži?

Prekomerna upotreba filtrata puževe sluzi može dovesti do začepljenja pora, i izazvati bele tačkice. Pre kupovine proizvoda sa ovim sastojkom budite sigurni da kupujete kvalitetan proizvod koji ima lakšu formulu i nežnu teksturu, da biste izbegli mogućnost da vam se pore zapuše.

     7. Da li je filtrat puževe sluzi otrovan?

Ne, puževa sluz nije otrovna.

     8. Da li proizvodi sa puževom sluzi začepljuju pore?

Ne, ovaj sastojak je jako lagan i neće začepiti pore. Naravno bitno je da kupite proizvod od proverenih proizvođača koji koriste lagane formule koje se lako upijaju u kožu. Iako puževa sluz ne začepljuje pore, pri kupovini pogledajte listu svih sastojaka koje taj proizvod sadrži kako biste bili sigurni da ne postoji neki sastojak koji će vam zapušiti pore.

     9. Da li puževa sluz može pomoći kod lečenja ožiljaka od akni?

Pužva sluz ima antimikrobna svojstva i svojstva zarastanja rana pa može pomoći da se proces zarastanja rana ubrza. Potrebno je da se obavi još dosta ispitivanja i istraživanja kako bi sa sigurnošću proizvođači mogli da tvre da sigurno pomaže kod lečenja ožiljaka od akni, ali ovaj sastojak definitivno ima lekovita svojstva koja pomažu u tretiranju akni i umiruje upalne procese.

     10. Da li su proizvodi koji sadrže filtrat puževe sluzi veganski?

Nisu. S obzirom da ovaj sastojak dolazi poreklom od životinje, filtrat puževe sluzi nije veganski. 

Iskustva korišćenja proizvoda sa filtratom puževe sluzi

Iz našeg iskustva i iskustva dosadašnjih kupaca, mi imamo samo pohvale za proizvode koji sadrže ovaj magičan sastojak. Koža je preporođena, mekana, hidrirana i podmlađena. Korejski proizvodi su najpoznatiji što se tiče puževe sluzi i za sada su najprodavaniji u svetu. O njihovom kvalitetu, laganim formulama i nežnim tekturama govori činjenica da su proizvodi sa puževom sluzi često rasprodati i nema ih na stanju. Isprobajte ove proizvode i vi i uverite se u vidljive rezultate na koži. Da li ste koristili neki od proizvoda sa puževom sluzi? Ostavite dole u komentarima vaše iskustvo ili nam postavite pitanje ukoliko smo ga izostavili u ovom malom priručniku o puzevoj sluzi. Rado ćemo vam odgovoriti na sve nedoumice ili vam pomoći da izaberete proizvod za vašu rutinu.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Корпа