8.Mart: Zašto je Važan ovaj Datum?

8. Mart: Zašto je Važan ovaj Datum?

Već više od jednog veka, ljudi širom sveta obeležavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena. Sigurno i vi dobijate poklone na ovaj dan ili poklanjate nešto vama dragim ženama, ali da li znate zbog čega i kako je ovaj datum postao međunarodni praznik? Kako se promenio status žena zbog toga? Ovo je bitan datum za žene širom sveta i treba da se prisetimo zašto se slavi. U ovom tekstu vam otkrivamo zahvaljujući kome je počeo da se obeležava i šta ovaj datum predstavlja. Takođe, ukoliko tragate za nekim poklonom, a da to nije ruža ili neki drugi cvet, tu smo da vam pomognemo i predložimo neke fenomenalne proizvode koji će biti savršeni poklon za vama dragu osobu.

Uvodni Deo 8. Mart

KAKO JE SVE POČELO

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena), je međunarodni praznik koji se obeležava 8. marta svake godine, širom sveta. Tim datumom se obeležava ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola. Prvi put se slavio u Čikagu 28.02.1909. godine, na osnovu deklaracije koju je donela Socijalistička partija Amerike, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica i njurorški marš.

Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila su javno demonstrirale 08.03.1857. godine u Njujorku. Protest se održao zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je prekinula policija, ali su ove žene organizovale sindikat dva meseca kasnije i protesti su se održavali na isti datum narednih godina. Ovaj datum je takođe posvećen obeležavanju požara u fabrici Triangle Shirtwaist u Njujorku (1911. godine), kada je poginulo preko 140 žena.

MEĐUNARODNI PRAZNIK

Medjunarodni dan zena

Najpoznatiji marš se održao 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork, tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Inicijativu da ovaj datum postane praznik, preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin. Godine 1910. je održana prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu i na njen predlog ustanovila 8. mart kao „Međunarodni dan žena“. Konferenciji  je prisustvovalo 100 žena iz 17 zemalja sveta i one su jednoglasno prihvatile predlog. Zahvaljujući Klari, naredne godine je ovaj datum prvi put zvanično proslavljen u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine. Žene su dobijale cveće od firmi i mogle su da idu ranije kući. Danas se kod nas ovaj praznik ujedno proslavlja i kao Dan majki, ali ne i kao neradan dan. Isti je slučaj u susednim Balkanskim zemljama, Čileu i Kameronu. Sovjetska Rusija je bila prva koja je 8. mart obeležila crvenim slovom u kalendaru, a od 1965. je postao neradan dan.

PREDLOZI ZA POKLON

Najčešći poklon koji se kupuje ženama za ovaj praznik je cveće, ali ukoliko želite neki poklon koji će druže da traje i ne uvene tako brzo, mi imamo rešenje. Numi je spremio za vas brojne popuste na veliki deo našeg asortimana. Imate veliki izbor setova, parfema, šminke i proizvoda za negu kose i kože. Najprodavaniji brendovi za negu kose, kao što su Olaplexv, Revlon i Tigi, su sniženi 20%. Imate veliki izbor prozvoda, ali i setova koji mogu poslužiti kao idealan poklon.Olaplex Best Of The Bond Builders ili Revlon Uniq One Celebration Duo Pack su neki od najprodavanijih setova koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uz to bi vam idealno došla kvalitetna četka, a Acca Kappa četke su jedne od najboljih na tržištu. Njihove četke su napravljene od visoko kvalitetnih materijala, poput Acca Kappa Kotibé Wood Oval Brush with Boar Bristle & Nylon Monofilament, koja je napravljena od ručno obrađenog drveta sa zupcima od veprove dlake i dvostrukog najlona.
Olaplex Best Of The Bond Builders Prodaja Kozmetike Numi
Revlon Uniq One Iskustva
Imamo veliki izbor parfema za svačiji ukus. Jedan od popularnih mirisa jeste Molinard Rose Turkia Eau de Parfum, neodoljiv, intenzivan i krajnje erotičan. Christina Aguilera Definition Eau de Perfume predstavlja unutrašnju žensku snagu i nadahnuće. Ovaj moćni miris odiše samopouzdanjem i elegancijom. I šminka je neizostavan deo ove ponude. Ukoliko ste u potrazi za nekom paletom senki koja sadrži mat i svetlucave senke, možete naručiti Clio Pro Eye Palette 002 Brown Choux. Još jedan predlog za idealan poklon jeste Real Techniques Everyday Essentials Kit with 1 Miracle Complexion Sponge. Ovaj set popularnog brenda sadrži 4 četkice i jedan sunđerčić za šminkanje.

DODATNE ZANIMLJIVOSTI

-Simbol 8. marta u Srbiji su crvene ruže i karanfili, u Italiji mimoza, a u Ukrajini su to ruže i lale.

-U Južnoafričkoj republici, ovaj praznik se obeležava 09. avgusta. Ovaj dan se slavi u znak sećanja kada je 1956. godine nekoliko crnoputih žena organizovalo marš protiv režima, koji su vlasti na surov način prekinule.  

-U Mozambiku se Dan žena proslavlja 07. Marta, u znak sećanja na smrt nacionalne heroine i prve žene prvog predsednika te država, Žozine Mašel.

-Boje Međunarodnog dana žena su ljubičasta, zelena i bela. Ljubičasta predstavlja pravdu i dostojanstvo, zelena nadu, a bela predstavlja čistotu.

-Dan muškaraca se proslavlja 19. Novembra i obeležava se tek od dvadesetih godina prošlog veka, ali ga ne priznaju Ujedinene nacije kao praznik. Slavi se u više od 80 zemalja širom sveta.

Uživajte u kupovini, a vama i vašim dragim osobama Srećan 8. mart želi vam Numi tim.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Корпа