Ultimativni SPF vodič: oznake, saveti i upotreba

Ultimativni SPF vodič: oznake, saveti i upotreba (Novo 2024)

Voleti sunce je lako i većina nas voli da provodi vreme napolju, ali ovaj korak ne biste trebali preskakati u svojoj rutini. Bez obzira koliko dugo ili u koje doba dana ste napolju, koži je potrebna svakodnevna zaštita. Postoji razlog zašto Koreanke SPF kreme smatraju navažnijim korakom u svojoj rutini nege kože. Proizvodi sa SPF zaštitom će dugoročno uticati na kvalitet vaše kože, ali šta tačno SPF znači? Zašto je važno redovno koristiti SPF? Odgovore na ova pitanja smo obuhvatili u našem vodiču, kao i savete kako najpravilnije da koristite ove proizvode i koji su trenutno najbolji SPF proizvodi u našem asortimanu. Obuhvatili smo savete dermatologa, kako biste imali zdravu i negovanu kožu. Ukoliko do sada niste koristili SPF kreme, sigurni smo da će nakon ovog teksta one postati deo vaše svakodnevne rutine. 

Šta znači SPF oznaka?

SPF je oznaka koja označava nivo UVB zaštite. Iako često koristimo reč SPF za generički izraz za kremu za sunčanje, ova reč ima svoje značenje. SPF je skraćenica za faktor zaštite od sunca (sun protection factor), a što je veći broj koji ga prati, više vremena ćete moći da provedete na suncu bez opekotina od UVB zraka. Drugim rečima, to ukazuje na vreme bi vam bilo potrebno da vaša koža izgori nakon što ste naneli proizvod sa zaštitnim faktorom, u poređenju na to kad nemate nikakvu zaštitu. Na primer, ako pravilno nanesete SPF50 i u dovoljnoj količini, vaša koža će biti 50 puta duže zaštićena za razliku od toga kad nemate kremu. Da biste lakše razumeli, navešćemo vam još jedan primer:

Šta znači SPF oznaka?

Ukoliko vam je potrebno da dobijete opekotine od sunca oko 10 minuta bez ikakve zaštite, korišćenjem kreme sa SPF30 znači da možete da provedete otprilike 5 sati na suncu bez rizika od opekotina (10min x 30= 300 minuta, tj. 5h). Imajte na umu da je ovo samo neka prosečna procena i da rizik od opekotina zavisi od mnogih faktora kao što su vremenski uslovi, godišnje dova i doba dana. Svakako vam ne savetujemo da boravite na suncu bez zaštite. Kada ste napolju, trebalo bi da obnovite novi sloj kreme za sunčanje najmanje na svaka dva sata kako biste održali ovaj nivo zaštite. Izraz „Krema za sunčanje“ se odnosi na proizvod koji u svojoj formuli sadrži SPF. Što je broj veći, to je veća zaštita od štetnog zračenja i opekotina, a za svakodnevnu upotrebu se preporučuje minimalno SPF15.

Šta znači PA+ oznaka?

PA oznaka označava nivo UVA zaštite (Protection Grade of UVA). Ovaj sistem oznaka se koristi u azijskim zemljama, poput Japana i Južne Koreje, pa ćete ovu oznaku četo videti na kremama za zaštitu od sunca iz Kbeauty ponude. UVA zaštita na ovim proizvodima može biti u rasponu od PA+ do PA++++. Što više plusića ima, to je veća zaštita od UVA zračenja, pa tako:

 • PA+ sadrži PPD 2-4 (PPD je sistem za merenje zaštite od UVA zraka, koja se koristi u Evropi i Aziji),
 • PA++ je PPD 4-8,
 • PA+++ je zaštita PPD 8-16,
 • a PA++++ je zaštita PPD 16+.
Šta znači PA+ oznaka?
Jedina mada ovog sistema oznake jeste to što ne postoji oznaka veća od PA++++, pa će kreme sa PPD20 i krema sa PPD50 nositi istu oznaku na pakovanju, tako da ne možete jasno videti kolika je tačna UVA zaštita. Upravo zbog toga, neki korejski proizvodi pored svoje PA oznake imaju i SPF oznaku, poput Missha All Around Safe Block Aqua SPF50, koja ima oznaku PA++++ i SPF50+. Ova lagana krema je formulisana na bazi vode i ima gelastu tekturu. Brzo se upija, ne masti kožu i vraća izgubljenu hidrataciju uz širok spektar zaštite od UVA i UVB zraka.

Vrste UV zraka?

Postoji dve vrste UV zraka od kojih je vašoj koži potrebna zaštita, a to su UVA i UVB zraci, ali postoji i UVC zračenje kome nismo direktno izloženi. UVA i UVB zraci su nevidljivi i ne možemo ih osetiti, ali je naša koža izložena tim zracima tokom cele godine. Dakle postoje tri vrste štetnih sunčevih zraka:

 • UVA zraci – slovo A označava starenje. Ovi zraci imaju veću talasnu dužinu i mogu da prodru kroz oblake, pa čak i kroz staklene prozore. Zbog toga je vašoj koži potrebna zaštita i kad ste napolju i kad sedite unutra pored prozora.

  Kada ovi zraci stignu do vaše kože, oni prodiru duboko do srednjih slojeva i ubrzavaju proces starenja, pa se javljaju bore i fine linije. UVA zraci uzrokuju preplanulost kože jer pokreću proizvodnju melanina, ali takođe mogu spaliti kožu i povećati rizik od karcinoma kože.
Vrste UV zraka?
 • UVB zraci – slovo B se odnosi na spaljivanje. UVB zraci imaju kraću talasnu dužinu i viši nivo energije, što znači da oštećuju dublje slojeve kože. Izazivaju opekotine od sunca i mogu izazvati rak kože. Naša izloženost ovim zracima zavisi od vremena, sezone i lokacije. Na većim visinama izazivaju više oštećenja, jer je atmosfera tanja pa ne može da filtrira toliko UVB zraka. Zbog toga je korišćenje kreme sa SPF zaštitom podjednako važno kako na plaži tako i na skijanju.
 • UVC zraci – najopasnija vrsta sunčevog zračenja, koja ne dopire do zemljine površine, već ga upija atmosferski omotač. Ovaj izvor zračenja se može javiti iz veštačkih izvora, kao što je aparat za zavarivanje, zbog čega je obavezno nošenje zaštite opreme prilikom rada.

Kako sunčevi zraci utiču na vašu kožu?

Pored opekotina i povećanog rizika od raka kože, oštečenja od sunca i UV zračenja ubrzavaju razgradnju kolagena, što dovodi do pojave finih linija, dubljih bora i proširenih pora. Zaštita od sunca je ključna za borbu protiv starenja, jer je najveći procenat vidljivih znakova starenja rezultat fotooštećenja. Takođe, oštećenja od sunca i drugi faktori životne sredine stimulišu prekomernu proizvodnju melanina, što rezultira pojavom tamnih fleka na koži. 

Kako sunčevi zraci utiču na vašu kožu?

Oštećenja od sunca se mogu akumulirati vremenom, pa ukoliko danas imate problem sa dehidriranom kožom, neujednačenim tenom, finim linijama i borama, to sve bi moglo biti posledica oštećenja od ranije.

Koliko SPF krema štiti od štetnih zraka?

U odnosu na faktor koji koristite, razlikuje se procenat blokiranih UVB zraka:

 • SPF15 blokira 93% UVB zraka
 • SPF30 blokira 96,7% UVB zraka
 • SPF50 blokira 98% UVB zraka

(procenjuje se da proizvodi sa SPF50 omogućavaju da 1/50 sunčevih zrala prođe do kože – štiteći je približno od 98% štetnih zraka)

Zaštita od ultraljubičastih A zraka (UVA) je označena slovima UVA u krugu, što je oznaka EU koja određuje nivo UVA zaštite. Ukoliko proizvod štiti kožu i od UVA i od UVB zraka, to se zove UV zaštita širokog spektra.

Koliko SPF krema štiti od štetnih zraka?

Koji faktor SPF-a treba da koristite?

Ne postoji pravi faktor za sve. Odabir faktora zavisi od vašeg jedinstvenog tona kože i koliko vremena provodite na suncu. Ukoliko imate svetlu kožu i kosu, ili imate pege i mladeže, dermatolozi savetuju da koristite minimalno faktor 30 ili 50 svakodnevno. Ako vaša koža retko izgori i lako pocrnite, svakodnevna zaštita vam je i dalje neophodna ali možete da koristite faktore od 15-30. Ne vezano za ton kože, ukoliko planirate da provedete duže vreme na otvrenom, na suncu, ili koristite aktivne sastojke poput retinola i hemijskih pilinga, idealno bi bilo da koristite SPF50. Ovi aktivni sastojci povećavaju osetljivost na sunce i mogu se javiti tamne fleke na koži.

Koji faktor SPF-a treba da koristite?

Koliko SPF treba da se nanese na kožu?

Dermatolozi često preporučuju da nanosite SPF kremu u količini veličine kašike za dezert, za lice, vrat i dekolte. Sigurno ste čuli i da je dužina dva prsta dovoljna količina za jednu upotrebu. Imajte na umu da su ovo prosečne količine, ali treba da uzmete u obzir da svako ima različitu veličinu lica i da nema svaka krema istu teksturu i konzistenciju. Ukoliko nanesete:

 • Premalo SPF kreme – koža je nezaštićena i može doći do opekotina, hiperpigmentacije i ubrzanog starenja kože.
 • Previše SPF kreme – dovodi do preteranog znojenja, pojave akni, odvajanje kreme sa kože u vidu ljuspica.

Kako pravilno naneti kremu sa SPF-om?

Kako pravilno naneti kremu sa SPF-om?

SPF kremu uvek nanosite “tačkastom” metodom. Prekrijte lice manjim tačkicama kreme i ravnomerno je razmažite. Uvek krenite sa manjom količinom, pa dodajte još po potrebi. Nakon nanošenja kreme, sačekajte 20 minuta pre nanošenja šminke. Savetujemo da kremu sa zaštitom koristite svakog dana, najmanje 15 minuta pre izlaganja suncu. Imajte na umu da UV zraci prodiru kroz oblake i prozore, tako da čak 10 ili 15 minuta izlaganja suncu svakog dana može vremenom dovesti do stvaranja finih linija i bora.

Dodatni savet: Obavezno nanesite kremu sa SPF zaštitom iza ušiju, na vrat i dekolte. Kada se nanosi na telo, prosečna količina je veličine rakijske čašice.

Koja je razlika između fizičke i hemijske SPF kreme?

Često ćete čuti izraz fizička i hemijska krema za sunčanje, a ti izrazi se osnose na aktivne sastojke u njihovim formulama. Upravo zbog tih sastojaka, tačniji naziv za ove kreme je neorganska (fizička) i organska (hemijska) krema. Takođe, postoji samo 5-10% razlike u načinu na koji ovi sastojci rade, jer oba tipa kreme apsorbuju UV zrake.

 • Fizička (neorganska) krema – oborena su samo dva neorganska sastojka za zaštitu od sunca, a to su cink oksid i titanijum dioksid. Ovaj tip krema za zaštitu od sunca, stvara zaštitnu barijeru na površini kože, koja reflektuje i odbija UV zrake od vašeg tela. Nedavna istraživnja su dokazala da neorganske kreme za sunčanje, štite kožu apsorbujući do 95% zraka. Većina fizičkih krema je bele boje, osim ako ne koristite tonirane proizvode, ali postoje i kreme koje koriste nanotehnologiju za razbijanje čestica i ne ostavljaju bele tragove po koži. Australian Gold Botanical SPF50 Tinted Face BB Sunscreen Medium to Tan je fizička (mineralna) bb krema za zaštitu od sunca, u srednjoj nijansi. Ova kream u isto vreme neguje i štiti kožu i ujednačava ten. Ovaj proizvod pruža 100% mineralnu UV zaštitu. Titanijum dioksid i cink oksid pružaju nehemijsku zaštitu od sunca, sa mat završnicom. Ne sadrži ulja i pruža srednju pokrivnu moć. U svojoj formuli sadrži šljivu, kao bogat izvor vitamina C, eukaliptus i crvene alge, koji čine bogatu biljnu kombinaciju prepunu antioksidantnih svojstava.
 • Hemijska (organska) krema – Svi aktivni sastojci koji nisu cink ili titanijum se smatraju hemijskim sastojcima za zaštitu od sunca. Ovaj tip proizvoda se upija dublje u vašu kožu poput losiona, umesto da stvaraju barijeru na površini kože. Aktivni sastojci koji se nalaze u njihovim formulama, izazivaju hemijsku reakciju koja pretvara UV zrake u toplotu, tako da ne mogu da oštete kožu. Hada Labo Tokyo Sun SPF30 Face Cream i Hada Labo Tokyo Sun SPF50 Face Cream sadrže hemijske filtere najvišeg kvaliteta. Zahvaljujući ovim proizvodima vaša koža će dobiti najbolju zaštitu od UVA/UVB zračenja, a na vama je samo da odaberete faktor koji odgovara potrebama vaše kože. Smanjuju rizik od opekotina, iritacije od sunca i pojavu tamnih fleka po koži.

Zahvaljujući vodootpornoj formuli, pružaju žaštitu koži i tokom plivanja. Takođe sadrže aktivne sastojke protiv starenja, koji regenerišu kožu i intenzivno hidriraju. Lagana tekstura se brzo upija i ne ostavlja masne tragove po koži.

Za koju god vrstu kreme da se odlučite, bitno je da je koristite svaki dan da biste zaštitili vašu kožu. Dermatolozi savetuju da ukoliko se odlučite za čisto fizičku kremu za zaštitu od sunca, morate da tražite onu sa najmanje 10% koncentracije cinka oksida, da biste dobili pokrivenost širokog spektra.

Česta pitanja za SPF kreme i odgovori

1. Koja je najbolja krema sa SPF-om za masnu kožu?
 • Pronalaženje odličnog SPF-a za masnu kožu može biti izazovno, jer neke kreme mogu biti teške i dodatno maste kožu. Danas u ponudi postoje brojne kreme namenjene upravo za masan tip kože, a trik je da birate formule bez ulja. Takođe izbegavajte kreme sa dodacima veštačkih mirisa jer to može da izazove fleke po licu. Neostrata Clarifying Sheer Hydration SPF40 je idealna zaštitna krema za negu masne kože. Ne sadrži ulja i ne ostavlja bele i masne tragove na koži. Posebno odabrani sastojci deluju poput nežnog pilinga i smanjuju pojavu tamnih fleka, kontrolišu lučenje sebuma i umiruju iritacije.
2. Koja je najbolja krema sa SPF zaštitom za osetljivu kožu?
 • Ukoliko imate osetljivu kožu, morate da obratite pažnju na aktivne sastojke i birate one koji nisu agresivni za vašu kožu i ne izazivaju iritacije i crvenilo. Beauty of Joseon Relief Sun: Rice+Probiotics SPF50+ ima organska krema sa UV filterima, koja ima laganu i kremastu teksturu koja se brzo upija. Formula je obogaćena sa 30% ekstrakta pirinča, koji je bogat vitaminima B, C i E aminokiselinama i mineralima. Takođe sadrži probiotike koji umiruju osetljivu kožu, niacinamid koji pomaže kod hiperpigmentacije i zeleni čak koji pomaže u lečenju rozecee, akni i ekcema.
3. Koja krema u isto vreme štiti od UV zračenja i smanjuje zankove starenja na zreloj koži?
 • U našoj bogatoj ponudi možete pronaći kremu koja je namenjena posebno negovanju zrele kože, poput Neostrata Skin Active Repair Matrix Support with SPF30. Ova višenamenska dnevna krema sa SPF30 je idealna za svakodnevnu zaštitu zrele kože. Pruža potrebnu hidrataciju, a zahvaljujući retinolu i peptidima dokazano smanjuje vidljivost fotooštećenja, povećava čvrstinu i zategnutost kože. Ujednačava ton i teksturu, a istovremeno štiti od štetnih sunčevih zraka. Vaša kože će biti zaštićena, podmlađena i blistava.
4. Koja krema može da se koristi za različite tipove kože?
 • Savetujemo da uvek pronađete proizvod koji odgovara baš vašem tipu kože, jer ne odgovaraju svi proizvodi svima podjednako. Ali svakako postoje proizvodi koji imaju revolucionarne formule koje su pogodne za sve tipove kože, od problematične i osetljive do normalne. CosRX Aloe Soothing Sun Cream SPF50+ Pa+++ je formulisana sa ekstraktom lista aloe vere, koja umirujuće deluje na kožu dok je štiti od sunčevih zraka. Njena lagana formula ne ostavlja beli trag na koži i težak osećaj na licu nakon nanošenja.
5. Preporuka SPF kreme u stiku?
 • Jedna od najprodavanijih SPF krema je Beauty of Joseon Matte Sun Stick: Mugwort + Camelia. Ova krema u stiku se nanosi brzo i jednostavno. Ostavlja nemasnu, glatku teksturu, bez grudvica ili belih tragova. Pogodan je čak i da ga nanesete preko šminke u toku dana. Ova jedinstvena krema u stiku spada u hemijske kreme za sunčanje, reguliše proizvodnju ulja i pruža mat završnicu, a pogodna je za sve tipove kože.
Beauty Of Joseon Matte Sun Stick: Mugwort + Camelia SPF50 PA++++ Numi Kozmetika
6. Koji proizvod pruža zaštitu koži a u isto vreme daje privremeni ten?
 • Ukoliko volite da se sunčate, podsećamo vas da redovno koristite proizvode sa SPF zaštitom, a ako želite da ubrzate proces tamnjenja za vas je idealan Australian Gold SPF30 Spray Gel with Bronzers. Gel u spreju sa instant bronzanim efektom i sa prepoznatljivim autralijski miris -Cocoa Dreams. Formula ovog proizvoda je obogaćena uljem suncokretovog semena, maslinovim uljem i puterom semena kaka, koji dubinski neguju i hidriraju kožu, ostavljajući je glatkom.
7. Koliko je bitna nega nakon sunčanja?
 • Ukoliko želite da produžite postojanost vašeg preplanulog tena i da umirite crvenu kožu nakon izlaganja sunu, obavezno koristite proizvode za posle sunčanja. Savetujemo da koristite neki hidratantni losion, poput Australian Gold Moisture Lock Tan Extender.Ova vitaminska formula pruža vrhunsku negu, intenzivnu hidrataciju i zahvaljujući ekstraktu aloje umiruje kožu nakon sunčanja. Ne sadrži mineralna ulja. Održava preplanuli ten na duži period i pruža koži negu kakva joj je potrebna nakon sunčanja, kako se ne bi isušila.
8. Da li SPF krema za lice može da se koristi i na telu i da li postoji razlika u ovim kremama?
 • Kreme za lice sadrže aktivne sastojke koji su bezbedi za upotrebu na koži tela, ali postoje razlike između ovih krema. Prva razlika jeste u veličini pakovanja, jer su kreme za telo uvek u većem pakovanju, a druga razlika je tektura i formula ovih krema. Imajte na umu da su formule krema za lice dosta lagane kako ne bi izazvale iritacije, jer je koža lica često osetljivija od ostatka tela, pa postoji mogućnost da neće biti podjednako efikasne na koži tela. Za razliku od njih kreme za telo su masnije teksture i mogu izazvati pojavu zapušenih pora. Savetujemo da za ostatak tela koristite SPF proizvode koji su namenjeni upravo za telo poput Hada Labo Tokyo Sun SPF30 Body Lotion i Hada Labo Tokyo Sun SPF50 Body Lotion.

Nemasna, vodootporna formula, koja je razvijena u japanskoj laboratoriji obezbeđuje visoku zaštitu od sunca. Zahvaljujući ovim proizvodima vaša koža će dobiti najbolju zaštitu od UVA/UVB zračenja. Smanjuje rizik od opekotina, iritacije od sunca i pojavu tamnih fleka po koži.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Корпа